Китайски програми за труд в Синдзян са създадени най-малко с цел намаляване на гъстотата на населението на уйгурите. Това се посочва в проучване, което инцидентно е публикувано в интернет, пише "Гардиън".

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Може да се води и диалог преди война, но няма държава на света, от която да се страхуват

Китайският научен доклад на учени от Университет Нанкай е свален в средата на 2020 г., но доктор Адриан Зенз е запазил копие.

Разкритията са още едно доказателството за предприетите от Пекин действия за преследване на етническата малцинствена група, което е определяно от експерти и някои правителства като културен геноцид.

Правителството на Китай отхвърля обвиненията, че подлага уйгурите на принудителен труд и ги затваря в концлагери. Според правителството програмите за работа са доброволен елемент от целите за справяне с бедността. Но в доклада от Нанкай се посочва, че преместването на работна ръка е дългосрочна мярка, която "не само ще намали гъстотата на уйгурското население в Синдзян, но също е важен метод за влияние, претопяване и асимилиране на уйгурските малцинства".

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери

"Нека постепенно променим мисленето и разбиранията им, и да трансформираме техните ценности и погледа им върху живота чрез промяна на средата и работа", пише в изследването.

Препоръчва се правителството да разшири програмите в източните и централните региони на Китай, за да се посрещне търсенето на пазара на труда.

Подчертава се, че програмите са "доброволни", но също се посочват противоречиви подробности, такива като поставени цели за износ на работника и необходимостта от охрана в екипите за снабдяване с работна ръка.

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Злоупотребите са в "индустриален мащаб"

Също изглежда се намеква, че властите са прекалили с агресивните действия срещу уйгурите и че демонизирането им е довело до отказ на някои местни и провинциални власти да приемат работници от Синдзян заради опасения в сферата на сигурността. Тази ситуация е "сериозна пречка" за постигане на задачите на страната, пише в академичното изследване.

Уйгурите, които са "участвали в бунтове", са малцинство. Всички са приети в центрове за обучение.

"Цялото уйгурско население не трябва да се възприема като размирници. Това е много вредно за дългосрочната стабилност на Синдзян", пишат авторите на доклада.

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Поредни разкрития за тежкото положение на уйгурите

В съобщение до Би Би Си китайското правителство отбелязва, че изследването отразява само гледната точка на авторите и по-голямата част от съдържанието не отговаря на фактите.