Плановете на Китай за реформа в избирателната система на Хонконг представляват "комбинация от крошета" за прекратяване на хаоса в град. Това заяви висш представител на китайското правителство, цитиран от АФП.

От 2019 г. Хонконг е разтърсен от масови и понякога придружени с насилие, продемократични протести срещу погазването на свободите от китайските власти. Оттогава правителството на Китай предприе действия за смазване на опозицията, задържане на десетки активисти и прилагане на закон за националната сигурност.

Китай заби един от последните пирони в ковчега на демократичното движение в Хонконг

Китай заби един от последните пирони в ковчега на демократичното движение в Хонконг

Китайският парламент реформира избирателната система на Хонконг

В четвъртък парламентът на Китай прие реформи, които предвиждат само "патриоти" да участват на изборите в Хонконг. Пекин ще може да налага вето при отсяването на кандидатите.

Ръководителят на бюрото към Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао Чжан Сяомин заяви пред журналисти, че "хаосът" през последните години показва, че избирателната система на града има "очевидни пропуски и недостатъци".

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

Отказали да положат клетва

Законът за националната сигурност и реформата представляват "комбинация от крошета за ефективно управление на продължаващия хаос", подчерта той.

По думите му проблемът в Хонконг е "политически". Той повтори често използваните, но недоказани, обвинения от страна на Пекин, че външни сили се опитват да засегнат финансовия център.

Той каза, че има опити за превземане на властта и подривна дейност, на което трябва да се отговори.

Няма място за отстъпки по този въпрос, подчерта Сяомин.

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Предприемат се и мерки срещу независимостта на Тайван, но предпочита с мир

По отношение на реформата, той отбеляза, че това е "минимално инвазивна хирургия", която се характеризира с малки рани, дълбоко проникване и бързо постоперативно възстановяване.

Представителят увери, че "вие все още ще можете да чувате различни гласове" в правителството на Хонконг.

САЩ и ЕС разкритикуваха новата реформа. Според държавния секретар на САЩ Антъни Бллинкън промените са "директна атака по автономията, обещана на хората в Хонконг съгласно Китайско-британската обща декларация" преди да бъде върнат Хонконг на Китай през 1997 г.

Масови арести в Хонконг

Масови арести в Хонконг

Обвиняемите ще се явят пред съда в понеделник

Брюксел отбеляза, че решението засяга демокрацията и политическия плурализъм.