Парламентът на Китай прие решение за драстична реформа в избирателната система на Хонконг, за да се гарантира, че само "патриоти" могат да управляват града, информира South China Morning Post.

Националният народен конгрес на Китай прокара резолюцията днес следобед почти единодушно, което открива пътя към най-голямата промяна в избирателната система на града от връщането му на Китай през 1997 г.

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

Отказали да положат клетва

2895 законодатели гласуваха в подкрепа на предложението, което упълномощява Постоянния комитет да финализира подробностите в реформирането на избирателната система.

АФП съобщава, че само един член на парламента се е въздържал.

Според критици това е един от последните пирони в ковчега на демократичното движение в Хонконг.

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Предприемат се и мерки срещу независимостта на Тайван, но предпочита с мир

Промените дават възможност на Пекин да налага вето на кандидати.

"Синхуа" потвърди малко след гласуването, че според новата изборна система членове на китайския парламент и Китайската народна политическа консултативна конференция ще бъдат част от Избирателната комисия, която ще избере лидера на Хонконг през следващата година. Комисията ще бъде разширена с добавяне на тези 300 пекински лоялисти, с които ще има 1500 членове. Останалите четири групи - бизнес, професионални, социални и политически, ще продължат да имат по 300 членове всяка.

Масови арести в Хонконг

Масови арести в Хонконг

Обвиняемите ще се явят пред съда в понеделник

Законодателният съвет на Хонконг ще бъде разширен до 90 места от 70 и ще бъде избиран от комисията, избирателните райони и с преки избори.

Ще бъде създадена комисия, която ще проверява потенциалните кандидати и ще дисквалифицира тези, които не са достатъчно големи "патриоти".

В същото време 117 места в Избирателната комисия ще бъдат премахнати, което е още един удар върху опозицията.

Миналата година китайският парламент прокара закон за националната сигурност в Хонконг, който допълнително ограничи свободите.

Китай намекна, че Хонконг ще се управлява само от "патриоти"

Китай намекна, че Хонконг ще се управлява само от "патриоти"

Най-важната задача е управлението да се поеме от патриоти

Китайски представители твърдят, че мерките са необходими за установяване на "демократична избирателна система с Хонконг характеристики" и за да се гарантира националната сигурност, но критици предупреждават, че ограничава пространството за опозицията в града и затрива години на усилия за либерализиране на системата.

Днес парламентът на Китай - последният ден от заседанията тази година - също одобри ежегодния доклад за работата на правителството, който излага плановете за следващата година, включително целта БВП на Китай да е над 6%, увеличение на военния бюджет с 6,8% и др.

Делегатите също прокараха 14-ия петгодишен план. Той предвижда намаляване на зависимостта на Китай от чуждо търсене, повече инвестиции в проучвания на технологии и засилване на продоволствената, енергийната и финансовата сигурност.