Китайските власти възнамеряват решително да спрат намесата на външни сили в делата на специалните административни райони на страната - Хонконг и Макао.

Това се посочва в доклада за работата на правителството, разпространен в петък при откриването на 4-та сесия на Националния народен конгрес, съобщава ТАСС.

"Необходимо е решително да се предотврати и потисне намесата на външните сили в делата на Хонконг и Макао, да се подкрепят Хонконг и Макао в развитието на икономиката и подобряването на благосъстоянието на населението, да се поддържат дългосрочен просперитет и стабилност на Хонконг и Макао", се казва в документа.

Централното правителство на КНР възнамерява да запази механизма на взаимодействие със специалния административен район Хонконг в съответствие с принципа "една държава, две системи".

"Ние твърдо ще се придържаме към принципа "една държава - две системи" и в съответствие със закона да осигурим управлението на Хонконг, както и на специалния административен район на Макао. Подкрепяме нарастващата конкурентоспособност на Хонконг и Макао и ще им помогнем да се интегрират още по-добре в единната национална рамка за развитие на Китай".

Китай намекна, че Хонконг ще се управлява само от "патриоти"

Китай намекна, че Хонконг ще се управлява само от "патриоти"

Най-важната задача е управлението да се поеме от патриоти

Правителството на Китай също ще предприеме мерки за потискане на сепаратистките дейности в Тайван. "Поддържане на висока степен на бдителност и решително потискайте всякаква сепаратистка дейност, свързана с така наречената независимост на Тайван", пише в документа.

В същото време властите на КНР декларират намерението си да отстояват принципа на един Китай и да насърчават "мирното развитие на отношенията между двата бряга на Тайванския проток" за обединение на китайската нация.

Китай решително ще възпира всяка сепаратистка дейност, търсеща независимостта на Тайван, но е ангажиран да насърчава мирния растеж на отношенията в Тайванския пролив и "обединението" на Китай, заяви в петък премиерът Ли Къцян, цитиран от "Ройтерс".

"Ще останем изключително бдителни и решително ще възпираме всяка сепаратистка дейност, търсеща независимост на Тайван. Ще насърчаваме обмена, сътрудничеството и интегрираното развитие в Тайванския пролив. Заедно можем да оформим светло бъдеще на подмладяване за нашата велика нация."

Повечето тайванци не проявяват интерес да бъдат управлявани от автократичен Китай и също така силно подкрепят антиправителствените протести в управлявания от Китай Хонконг.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен бе преизбрана с голямо мнозинство миналата година с обещание да защити демокрацията на острова и да се изправи срещу Китай.

Китай вярва, че Цай иска официалната независимост на Тайван - червена линия за китайското правителство, което никога не се е отказвало от използването на сила, за да постави острова под контрола на Пекин. Цай казва, че Тайван вече е независима държава, наречена Република Китай.

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Според САЩ това е станало в съответствие с международното право

Китайският премиер Ли Къцян разкри при откриването на годишната среща на Националния народен конгрес, че Пекин възнамерява да укрепи армията си чрез реформи, научни технологии и обучение на способен персонал.

Той приветства постигнатия до момента напредък в националната отбрана, добавяйки, че страната възнамерява да реализира идеята на президента Си Дзинпин да продължи с подобряването на военната си стратегия за "новата ера".

Целта е да се гарантира абсолютното лидерство на управляващата партия над въоръжените сили чрез повишаване на настроението за обучение и подготовка и подобряване на разположението на науката и технологиите, свързани с отбраната.

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ засилват военните инвестиции в Индо-Тихоокеанския театър