Топ представител на Китай изложи плановете за гарантиране, че само "патриоти" ще управляват Хонконг, докато Пекин се опитва да смаже демократичната опозиция и да поеме по-голям пряк контрол над полуавтономния град, информира АФП.

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

"Националната сигурност е от голямо значение", премахват се и книги, които я застрашават

Речта на Ся Баолун, ръководител на ведомството за управление на Хонконг и Макао, е изнесена две седмици преди ежегодната среща на китайския парламент и на фона на увеличаващите се спекулации, че са подготвяни нови мерки за затягане на контрола над града.

Най-важната задача е управлението да се поеме от патриоти, за да се подобрят съответните системи, особено съответната избирателна система, каза Баолун. Да бъдеш патриот означава да обичаш Китайската народна република, добави той.

Коментарите на представителя намекват, че Пекин ще гарантира, че на ограничените избори в града няма да участват опозиционни кандидати.

Рекорден брой жители на Хонконг избягали в Тайван

Рекорден брой жители на Хонконг избягали в Тайван

Демократичен Тайван отдавна привлича жители на Хонконг

Според Ся Баолун властите трябва да "запушат пролуките", които позволяват на "антикитайски размирници" да влизат в политиката. "Подобряването на съответната избирателна система трябва да се ръководи от централното правителство".

Ся също изложи критерия какво е "истински патриот" - да обича Китайската народна република, нейната конституция и Китайската комунистическа партия. Той добави, че в съдебната система трябва да работят патриоти.

Преди Великобритания да предаде Хонконг на Китай през 1997 г., Пекин се съгласи да позволи на града да запази някои свободи и автономия за 50 г. съгласно модела "една държава - две системи".