Посланикът на Китай в ЕС Джан Мин заяви, че "центровете за дерадикализация" на мюсюлмани в Синдзян "не са по-различни" от тези във Великобритания, Франция и САЩ, информира "Политико".

Отбелязвайки, че центровете са ефективни в борбата с тероризма, посланикът поясни: "Държави като САЩ, Великобритания и Франция откриха центрове за дерадикализация и изправителни центрове. Мерките на Китай не са по-различни от техните".

В Синдзян е престъпление да си млад, вкарват те в концентрационен лагер

В Синдзян е престъпление да си млад, вкарват те в концентрационен лагер

Просто заради това, че си млад или си разговарял с роднина

Китай е обвиняван в нарушение на човешките права на уйгурите в Синдзян. В региона правителството провежда масово следене и изгради концентрационни лагери, което според Пекин е за борба с ислямския фундаментализъм.

САЩ и Канада определиха действията на Китай в Синдзян за геноцид след разпространение на свидетелски показания за принудителна стерилизация.

Миналия месец Би Би Си съобщи, че жените от мюсюлманската етническа група уйгури системно са изнасилвани в тези концлагери.

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Китай е под международен натиск заради предполагаеми нарушения на човешките права

Коментарът на китайския посланик е направен на фона на обсъжданията в ЕС дали да се наложат санкции на китайски представители за нарушенията в Синдзян.

Според неправителствената организация "Фрийдъм хаус" САЩ са с 83 от 100 точки по отношение предоставяната свобода на гражданите през 2020 г. Великобритания е с 93 точки, а Франция с 90 точки. За сравнение Китай е с 9 от 100 точки.

Китай извършва геноцид над уйгурите

Китай извършва геноцид над уйгурите

Докладът е публикуван от Newlines Institute for Strategy and Policy

Посланикът на Китай заяви пред Европейския политически център, че Синдзян е изправен пред проблеми като борба с тероризма, екстремизма и сепаратизма, а не нарушение на човешките права.

"През последните 4 г. няма нито една терористична атака в Синдзян. Хората се чувстват много по-безопасно, могат да спят спокойно през нощта", обяви той.