Европейският съюз ще одобри следващата седмица санкции срещу отговорните за военния преврат в Мианмар. "Техническите дискусии приключват в Брюксел и ще ги потвърдим следващия понеделник". Това заяви във вторник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по време на изслушване във френския Сенат. Той направи изявлението след среща на външните министри на ЕС, предаде "Ройтерс".

Според дипломати и вътрешни документи, видени от "Ройтерс", мерките ще бъдат насочени към компании, предоставящи финансова подкрепа на въоръжените сили на Мианмар. Докато блокът поддържа оръжейно ембарго срещу Мианмар и прилага санкции срещу някои висши военни офицери от 2018 г., мерките ще бъдат най-значимите от преврата. "Очевидно ние ще спрем всякаква подкрепа, а също така ще има мерки, насочени директно към отговорните за военния преврат и удрящи индивидите и техните собствени икономически интереси", каза Льо Дриан.

Най-малко 149 убити в Мианмар от началото на преврата

Най-малко 149 убити в Мианмар от началото на преврата

Само вчера и завчера са били убити близо 100 души

Припомняме, че най-малко 149 души са били убити в Мианмар след преврата на 1 февруари, включително петима в ареста, обяви служител на ООН по правата на човека, след като през последните дни бяха проведени масови погребения на десетки застреляни от силите за сигурност. Ревизираната оценка на броя на загиналите следва най-кръвопролитния ден от шестте седмици след идването на власт на военните, след като 74 протестиращи бяха убити в неделя, последвани от 20 души на следващия ден.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, е ужасен от ескалиращото насилие и призова международната общност да помогне за прекратяване на репресиите, каза неговият говорител, докато САЩ също осъдиха кръвопролитията.

Държавната телевизия MRTV обяви, че е въведено военно положение в някои части на Янгон, а военни командири ще поемат администрацията на кварталите и съдилищата.

Армията настоя, че е взела властта, след като обвиненията ѝ за фалшификация на изборите на 8 ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи, бяха отхвърлени от избирателната комисия. Армията обеща да проведе нови избори, но не е определила дата.

Военните управляваха бившата британска колония в продължение на десетилетия след преврат през 1962 г. и предприеха крути мерки срещу бунтовете, преди да започнат плавен преход към демокрация преди десетилетие.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи