Полицията и армията в Мианмар окупираха болниците и университетите. Има информация за стотици арестувани, участвали в протестите срещу военната хунта, която организира преврат миналия месец. Коалиция от синдикати призова за национална стачка, информират "Гардиън", АП и "Ройтерс".

Войници в Мианмар заплашват в TikTok: "Ще застрелвам, когото видя"

Войници в Мианмар заплашват в TikTok: "Ще застрелвам, когото видя"

"Ще стрелям в шибаните ви лица... а използвам истински куршуми."

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи в северен град. Повече от 50 са жертвите от началото на протестите.

Напрежението се покачи във втория най-многолюден град Янгон в неделя вечерта. Някои от стрелбите са се случили до болници. И преди властите са атакували медицински персонал и болници, включително и линейки. Има опасения, че присъствието на полицията в болниците ще позволи на властите да арестуват ранените, тъй като се предполага, че са били част от протестиращите.

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Очаква се нова вълна от митинги във вторник

Международни организации осъдиха действията на военната хунта. Според тях окупирането на болници е нарушение на международното право.

Най-малко 6 болници са окупирани в Янгон. Има подобни сигнали и в други градове.

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

Полицията откри стрелба по протестиращите

Синдикати призоваха от днес да започне национална стачка с цел блокиране на икономиката на страната. Девет профсъюза призоваха народа да спре работа.

В неделя десетки хиляди излязоха на протест в Мианмар - една от най-големите демонстрации срещу армията.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.