Въоръжени войници в Мианмар и полиция използват социалната мрежа TikTok, за да отправят смъртни заплахи към протестиращите срещу преврата, извършен миналия месец. Това разкриха изследователи, подтиквайки китайското приложение за споделяне на видеосъдържание да обяви, че премахва съдържание, което подбужда към насилие, съобщава "Ройтерс".

Групата за дигитални права Myanmar ICT for Development (MIDO) съобщи, че е открила над 800 видеозаписа на военни, които заплашват протестиращите в момент на все по-голямо кръвопролитие - с 38 протестиращи, убити само вчера според ООН.

"Това е само върхът на айсберга", подчерта изпълнителният директор на MIDO Хтаике Хтаике Аун, който отбеляза, че в приложението има "стотици" видеоклипове на униформени войници и полицаи.

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Очаква се нова вълна от митинги във вторник

Говорител на армията и хунтата не е отговорил на искане за коментар.

В едно видео от края на февруари, прегледано от "Ройтерс", се вижда как мъж в армейско облекло се насочва към камерата с автомат и се обръща към протестиращите: "Ще стрелям в шибаните ви лица... а използвам истински куршуми."

"Тази вечер ще патрулирам из целия град и ще застрелвам, когото видя... Ако искаш да станеш мъченик, ще изпълня желанието ти", казва още военният.

"Ройтерс" не са успели да се свържат с него или с други униформени, които се появяват във видеоклиповете на TikTok, нито да проверят дали те са част от въоръжените сили.

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

Полицията откри стрелба по протестиращите

TikTok е последната социална мрежа, която страда от разпространение на заплашително съдържание или реч на омразата в Мианмар.

Американският технологичен гигант Facebook вече забрани всички страници, свързани с армията на Мианмар, а и самият той е забранен.

TikTok заяви в изявление: "Имаме ясни насоки, които заявяват, че не допускаме съдържание, което подбужда към насилие или дезинформация, която причинява вреда... Що се отнася до Мианмар, ние сме премахвали и продължаваме незабавно да премахваме цялото съдържание, което подбужда към насилие или разпространява дезинформация и осъществяваме агресивен мониторинг, за да премахваме всяко такова съдържание, което нарушава нашите насоки."

Политиките на TikTok забраняват показването на оръжия, освен ако те не са в "безопасна среда".

"Ройтерс" са прегледали над дузина видеоклипа, където униформени, понякога размахвайки оръжие, са заплашвали да навредят на протестиращите, които призовават за отмяна на преврата и освобождаването на избрания лидер Аун Сан Су Чжи.

Полицията в Мианмар предприема репресии срещу протестиращите

Полицията в Мианмар предприема репресии срещу протестиращите

Най-малко двама души са загинали

Някои видеоклипове са имали десетки хиляди гледания. Прегледаните от "Ройтерс" са били свалени тази седмица. Някои са използвали хаштагове, свързани с американски знаменитости.

Вече бързо разрастваща се в Мианмар, TikTok отбеляза голям ръст на изтеглянията, след като военните забраниха Facebook миналия месец. Според данните на бранша социалната мрежа е в топ 20 на най-изтегляните приложения в Мианмар.

Facebook, която остава популярна в Мианмар въпреки забраната, засили контрола си върху съдържанието, след като беше обвинена, че е помагала да се разпространяват зверства срещу мюсюлманското малцинство рохингя през 2017 г.

Изследователи като Хтаике казват, че смятат, че военните се опитват да увеличат присъствието си на други платформи.

"Фейсбук" блокира хунтата в Мианмар

"Фейсбук" блокира хунтата в Мианмар

В съобщение на компанията се казва, че тази забрана е необходима с оглед на случващото