Най-малко 149 души са били убити в Мианмар след преврата на 1 февруари, включително петима в ареста, обяви служител на ООН по правата на човека, след като през последните дни бяха проведени масови погребения на десетки застреляни от силите за сигурност, уточнява "Гардиън".

Ревизираната оценка на броя на загиналите следва най-кръвопролитния ден от шестте седмици след идването на власт на военните, след като 74 протестиращи бяха убити в неделя, последвани от 20 души на следващия ден.

Днес в Янгон се проведоха масови погребения, като стотици опечалени се събраха в различни райони на града, за да се сбогуват с убитите.

В Мианмар задържат служители на Сорос, помагали на противниците на преврата

В Мианмар задържат служители на Сорос, помагали на противниците на преврата

И защото "Отворено общество" в Мианмар прехвърляло средства без разрешение

Крематориум в Янгон съобщи за 31 погребения, каза опечален на една от погребалните церемонии. Стотици хора излязоха на улицата, за да се сбогуват със студента по медицина Хант Няр Хайн, убит в Янгон в неделя.

"Нека да ме убият точно сега, нека да ме убият вместо сина ми, защото вече не мога да понасям това", казва майката на студента във видеоклип, публикуван във "Фейсбук".

Опечалените скандираха: "Нашата революция трябва да победи."

Някои семейства казаха пред медиите, че силите за сигурност са конфискували телата на техните близки, но все пак те ще направят погребение.

10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар

10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар

Един от най-тежките протестни дни от 1 февруари насам

По-голямата част от убийствата в неделя бяха извършени в бедняшкия район Хлаинг Тариар в Янгон, в който основно се произвеждат дрехи в предимно китайски фабрики, няколко от които са били съборени в неделя.

Бирманската медия Irrawaddy публикува снимки на жители, бягащи от района във вторник, натъпкали се на бордови камиони, заседнали в колони от огромен трафик. Някои носеха своите домашни любимци на гръб на мотоциклети, а други натъпкали вещите си във винилови торбички на триколки.

"Можем да видим хората по пътищата, докъдето ни стига погледа", съобщи медията "Демократичният глас на Бирма".

Съветът за сигурност осъди насилието в Мианмар, но не и преврата

Съветът за сигурност осъди насилието в Мианмар, но не и преврата

САЩ наложиха санкции на деца на военния лидер

Жителка каза пред "Франс прес" за изселването, отбелязвайки, че хората са искали да тръгнат на разсъмване, а протестиращите са премахнали импровизираните барикади - издигнати, за да забавят силите за сигурност, за да могат да напуснат.

"След 9 часа сутринта жителите отново блокираха пътищата с бариери. Те позволиха на хората да си тръгват само сутринта", уточни тя и добави, че силите за сигурност са разположени по главните пътища на района. "Не смеем да излезем на улицата", подчерта жителката.

Изчисленията за броя на загиналите отново се повишиха днес, след като един протестиращ е бил застрелян в централния град Каулин, заяви жител там.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи

Хората са издигали снимки на сваления цивилен лидер Аун Сан Су Чжи и призоваха за прекратяване на репресиите по време на малък протест в южния град Дауей днес, съобщи медията Dawei Watch. Нямаше информации за насилие.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, е ужасен от ескалиращото насилие и призова международната общност да помогне за прекратяване на репресиите, каза неговият говорител, докато САЩ също осъдиха кръвопролитията.

"Военните се опитват да отменят резултатите от демократични избори и брутално репресират мирните протестиращи", подчерта американският държавен секретар Антъни Блинкън на пресконференция в Токио.

Войници в Мианмар заплашват в TikTok: "Ще застрелвам, когото видя"

Войници в Мианмар заплашват в TikTok: "Ще застрелвам, когото видя"

"Ще стрелям в шибаните ви лица... а използвам истински куршуми."

Равина Шамдасани, говорител на ООН по правата на човека, каза на брифинг в Женева, където даде ревизирания брой на жертвите: "Призоваваме военните да спрат да убиват и задържат протестиращите."

Най-малко 37 журналисти са арестувани в Мианмар, включително 19, които остават в ареста, докато се знае, че петима души са загинали в ареста, каза тя.

Държавната телевизия MRTV обяви, че е въведено военно положение в някои части на Янгон, а военни командири ще поемат администрацията на кварталите и съдилищата.

Армията настоя, че е взела властта, след като обвиненията ѝ за фалшификация на изборите на 8 ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи, бяха отхвърлени от избирателната комисия. Армията обеща да проведе нови избори, но не е определила дата.

Военните управляваха бившата британска колония в продължение на десетилетия след преврат през 1962 г. и предприеха крути мерки срещу бунтовете, преди да започнат плавен преход към демокрация преди десетилетие.

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Хунтата в Мианмар поиска военните да не стрелят по протестиращи

Очаква се нова вълна от митинги във вторник