Властите на Мианмар задържаха служител от фондация, свързана с милиардера филантроп Джордж Сорос, и издирват други 11 служители по подозрение, че групата е предала средства на опоненти на преврата от 1 февруари, съобщиха държавните медии, цитирани от "Ройтерс".

Противниците на военното управление започнаха движение за гражданско неподчинение (CDM), стачки, за да притиснат генералите да отменят преврата, да освободят задържаната Аунг Сан Су Чи и да признаят победата на нейната партия на изборите на 8 ноември.

Военните отговориха с репресии срещу продемократичните протести, убивайки над 180 души за седмици, заяви правозащитна група.

Вестник "Глобална нова светлина на Мианмар", който от години е рупор на военните, казва, че организацията "Отворено общество в Мианмар" (OSM) прехвърля средства, без да иска разрешение от отдела за управление на чуждестранната валута. След това групата разменя 1,4 милиона долара във валутата на Мианмар, "без да спазва необходимите правила и разпоредби", пише вестникът.

Вестникът твърди, че служителят на "Отворено общество" Фиу Па Па Тау е разпитван за "този паричен поток". Властите издирват 11 други служители, които да бъдат разпитани.

На своя уебсайт Фондация "Отворено общество" съобщава, че е най-големият частен донор в света за финансиране на независими групи, работещи за справедливост, демократично управление и човешки права. Предоставя безвъзмездни средства чрез мрежа от национални и регионални фондации и офиси, финансирайки редица проекти.

В него се казва, че фондацията в Мианмар подкрепя "гражданското общество и групи, представляващи маргинализирани хора, за да насърчи представителната демокрация".

Авторитарните правителства редовно атакуват Сорос и неговата организация заради нейната работа и той от години е обект на конспиративни теории и дезинформация в социалните медии.

Вестникът публикува снимка на среща на Су Чи със Сорос през 2016 г. в Ню Йорк и на среща със сина му Александър Сорос в Мианмар, но не свързва Су Чи или Фондациите "Отворено общество" с предполагаемо нередовно прехвърляне на средства.

10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар

10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар

Един от най-тежките протестни дни от 1 февруари насам