Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди насилието срещу протестиращите в Мианмар и призова хунтата да прояви сдържаност, предаде "Ройтерс". Китай и Русия обаче блокираха осъждането на преврата и заплахите с по-нататъшни действия. Съветът за сигурност заяви, че категорично осъжда насилието срещу мирни протестиращи, включително срещу жени, младежи и деца. "Съветът призовава военните да проявяват максимална сдържаност и подчертава, че следят ситуацията отблизо.", се казва в изявлението. Великобритания изготви цялостния текст, от който са отпаднали по-крайните изявления поради противопоставянето на Китай, Русия, Индия и Виетнам.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу две деца на военния лидер Мин Аунг Хлайнг и шест компании, които те контролират. "Безразборното насилие от страна на силите за сигурност на Бирма срещу мирни протестиращи е неприемливо", заяви в изявлението директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа Гаки.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи

Повече от 60 протестиращи са убити и около 2000 души са задържани от силите за сигурност след преврата на 1 февруари срещу избрания лидер Аун Сан Су Чжи, съобщиха от Асоциацията за подпомагане на политическите затворници.

Говорител на хунтата не отговори на искане за коментар.