Берлин отхвърля екстериториалните санкции на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2", които вече обяви американската администрация, и ще продължи да го прави. Това подчерта говорителят на германското правителство Щефен Зайберт по време на пресконференция.

Вчера американския държавен секретар Антъни Блинкън настоя компаниите, участващи в проекта, да прекратят работата, подчертавайки, че те "рискуват" да бъдат санкционирани.

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

"Северен поток 2" е лошо споразумение за Германия, Украйна и за нашите съюзници

След това концерните Uniper и OMV се обявиха в подкрепа на газопровода. Според OMV "Северен поток 2" бил икономически проект и отбелязаха важността му за сигурността на доставките и конкурентоспособността на Европа. Uniper пък са убедени, че газопроводът ще бъде завършен.

"Нашата позиция остава непроменена тук. Виждаме екстериториалните санкции, с които заплашват и които налагат САЩ във връзка със "Северен поток 2", ние ги отхвърляме", подчерта Зайберт.

САЩ обявиха условието за налагане на още санкции срещу "Северен поток 2"

САЩ обявиха условието за налагане на още санкции срещу "Северен поток 2"

Ако се окаже, че нови компании са се присъединили към строителството

На свой ред говорителката на германското външно министерство Мария Адебар отказа да коментира публикация на "Ханделсблат", в която с позоваване на източник се съобщава, че Германия е обещала на САЩ да увеличи подкрепата за Украйна, за да бъде завършен "Северен поток 2" без допълнителни ограничения.

На 10 март в изслушване в Камарата на представителите Блинкън отбеляза, че САЩ обмислят възможността за нови санкции срещу газопровода. В същото време, както посочи държавният секретар, Вашингтон се оказал в нежелана за него ситуация, когато проектът е практически реализиран.

Конгресмени искат нови санкции срещу "Северен поток 2"

Конгресмени искат нови санкции срещу "Северен поток 2"

Капитолия засилва натиска

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ лансират своя втечнен природен газ в Европа и се опитват да предотвратят завършването на руския газопровод. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компаниите, участващи в проекта, в резултат на което швейцарската компания Allseas, която полагаше тръбите, незабавно прекрати дейността си. Полагането на тръбите беше възобновено година по-късно: през декември 2020 г. компанията строител Nord Stream 2, използвайки руския кораб за полагане на тръби "Фортуна", положи 2,6 км тръби в германските води.

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

Според Манфред Вебер газопроводът не е в европейски интерес

Сега строителството е достигнало своя финален етап. Според Nord Stream 2 приблизително 148 км от тръбопровода са останали неположени от общата дължина на двете му тръби от 2 460 километра: 120 в датски води и 28 в Германия. Работата в Дания вече започна. В края на март корабът за полагане на тръби "Академик Черски" ще се присъедини към "Фортуна".