Майкъл Маккъл (от Тексас) и четирима негови колеги от комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ помолиха държавния секретар Антъни Блинкън да обясни защо администрацията на Вашингтон не е наложила санкции на организациите, които строят "Северен поток 2". Това съобщи АП с позоваване на съответното писмо от законодателите.

Конгресмените в своето послание заявиха, че са загрижени, че администрацията на американския президент Джо Байдън не налага "задължителни санкции" на "Северен поток 2", "отговаряйки на изискванията" на действащото законодателство.

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Заради заплаха от американски санкции

В писмото, според пресслужбата на комитета, републиканците "искат разяснения защо все още не са наложени санкции" срещу "многобройни организации, които според наличната информация участват в дейности, подлежащи на санкции и свързани с злонамерен руски проект за газопровод "Северен поток - 2".

По-рано Европейският парламент призова за използването на "Северен поток 2" срещу Москва.

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

Според Манфред Вебер газопроводът не е в европейски интерес

Строителството на газопровода беше спряно през декември 2019 г., когато швейцарска фирма изтегли корабите си от проекта на фона на заплахи от американски санкции, принуждавайки "Газпром" да се опита да го завърши със собствени ресурси. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че "Северен поток 2" ще бъде завършен от руските сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Германският канцлер Ангела Меркел е посочвала неведнъж, че "Северен поток 2" е само и единствено икономически проект, който е в интерес за Европейския съюз, като Германия защитава неговото завършване, дори и след като германската петролно-газова компания Wintershall Dea обяви, че повече няма да инвестира в руския газопровод.

Германия оцени отказа на редица компании от "Северен поток 2"

Германия оцени отказа на редица компании от "Северен поток 2"

Санкциите на САЩ срещу газопровода били неправилни