Изграждането на газопровода "Северен поток 2" трябва да приключи възможно най-скоро, обявиха от "Газпром", цитирани от ТАСС.

"Положихме повече от 2,3 хиляди километра от двата клона на газопровода в Балтийско море. Възнамеряваме да завършим изграждането му веднага, щом това стане възможно", се казва в изявление на компанията.

Кремъл се опасява, че нови американски санкции ще затруднят „Северен поток 2”

Кремъл се опасява, че нови американски санкции ще затруднят „Северен поток 2”

Във връзка с подготвяния нов пакет от рестрикции...

В документа се посочва, че "Северен поток 2" остава един от приоритетните инвестиционни проекти на холдинга през 2021 година. "Газпром" ще продължи да инвестира в "Северен поток 2" и производствени и транспортни съоръжения за ВПГ, съобщиха от холдинга.

"Газпром" също призна отрицателното въздействие на конкуриращите се проекти за доставка на газ за Европа.

САЩ въвеждат санкции за "Северен поток 2"

САЩ въвеждат санкции за "Северен поток 2"

За първи път САЩ не само заплашват, но и действително налагат санкции срещу проекта

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството на САЩ ще наложи санкции във вторник срещу руската компания KVT-RUS във връзка със "Северен поток 2". Според информацията на Handelsblatt, американците са информирали федералното правителство и други европейски партньори за това в понеделник.

За първи път САЩ не само заплашват, но и действително налагат санкции срещу проекта.

Решението се основава на закона за санкциите, чието пълно име е "Законът за противодействие на американските противници чрез санкции", който американският Конгрес наскоро затегна.

Уебсайтът на Държавния департамент на САЩ информира лаконично за целта на санкциите.

Говорител на Nord Stream 2 AG заяви, че няма коментар относно санкциите. От ЕС и съответните правителства зависи да защитят компаниите от санкции, които самите правителства определят като незаконни.

Позицията на САЩ по отношение на "Северен поток 2" ще остане скептична при новия президент Джо Байдън, но Берлин ще преговаря с Вашингтон по този повод. Tова обяви по-рано външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг".

Германия убедена: И при Байдън САЩ ще продължат да критикуват "Северен поток 2"

Германия убедена: И при Байдън САЩ ще продължат да критикуват "Северен поток 2"

Берлин щял да преговаря с Вашингтон за газопровода

Проектът "Северен поток 2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия. До момента газопроводът е завършен 94 процента.

Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа да полага тръбите заради евентуални санкции от страна на САЩ.