Позицията на САЩ по отношение на "Северен поток 2" ще остане скептична при новия президент Джо Байдън, но Берлин ще преговаря с Вашингтон по този повод. Tова обяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг".

"Критичната позиция на САЩ (по отношение на "Северен поток 2") при Байдън няма да се промени много. Германия е готова за диалог, принципната ни позиция относно проекта остава непроменена", коментира той.

Германия реши: Строителството на "Северен поток 2" може незабавно да продължи
Обновена

Германия реши: Строителството на "Северен поток 2" може незабавно да продължи

Работата по газопровода в Балтийско море може веднага да започне в германските води

В Германия нееднократно са посочвали, че разглеждат "Северен поток 2" като икономически проект. Същевременно Берлин подчертава, че Украйна трябва да запази ролята си на транзитна на газ страна.

По-рано парламентът на провинция Мекленбург-Предна Померания учреди специален екологичен фонд. Една от неговите задачи е да поддържа изпълнителите на "Северен поток 2" и защита от санкциите на САЩ.

Появата на този фонд беше разкритикувана от "зелените". Маас не е коментирал факта за неговото създаване, отбелязвайки обстоятелството, че проектът не е инициатива за федералното правителство. "Ние залагаме на диалога със САЩ", отбеляза само той в тази връзка.

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Датска компания се отказа от участие заради САЩ

Проектът "Северен поток 2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия. До момента газопроводът е завършен 94 процента. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа да полага тръбите заради евентуални санкции от страна на САЩ.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че Държавният департамент е предупредил редица европейски компании, които помагат за строителството на "Северен поток 2", за възможен риск от налагането на санкции срещу тях от страна на американските власти.

Швейцарска застрахователна компания се оттегля от "Северен поток 2"

Швейцарска застрахователна компания се оттегля от "Северен поток 2"

Заради заплахата от санкции от страна на САЩ