Швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group ще спре да застрахова строителството на газопровода "Северен поток 2" заради заплахата от санкции от страна на САЩ, предаде "Блумбърг", като се позовава на добре запознати източници.

Както са уточнили неназованите източници на агенцията, компанията може да попадне под ударите на новите американски санкции срещу компании, които предоставят услуги като застраховане и техническа сертификация за строителството на газопровода.

Германия реши: Строителството на "Северен поток 2" може незабавно да продължи
Обновена

Германия реши: Строителството на "Северен поток 2" може незабавно да продължи

Работата по газопровода в Балтийско море може веднага да започне в германските води

Zurich Insurance Group не коментира възможни санкции на САЩ заради "Северен поток 2". По-рано компанията заяви, че "в Zurich Insurance действа цялостна система за нормативно-правно съответствие, и тя се стреми да спазва изцяло всички приложими правила за санкции". От компанията отбелязаха, че не коментират отношенията с конкретни клиенти.

"Северен поток 2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Датска компания се отказа от участие заради САЩ

На проекта активно се противопоставят САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски държави.

САЩ наложиха санкции срещу газопровода през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската компания Allseas беше принудена да спре да полага тръбите.

Сенатът на САЩ гласува бюджета за отбрана за 2021 г. на 1 януари, преодолявайки вето на закона на президента Доналд Тръмп. Бюджетът за отбрана, наред с други неща, предвижда разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". По-конкретно те се разпростират срещу организации, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертификация.

Норвежката компания DNV GL вече обяви, че прекратява всички дейности по проверка на газопровода и няма да може да го сертифицира.

Перспективата за сериозни санкции от страна на САЩ също така накара датската консултантска фирма Rambøll да се оттегли от последната част на проекта.

В Швеция се опасяват от газова война заради "Северен поток 2"

В Швеция се опасяват от газова война заради "Северен поток 2"

Заради встъпването в длъжност на Джо Байдън