Норвежката компания Det Norske Veritas GL отказа да издаде сертификат за съответствие на газопровода "Северен поток 2", съобщава РБК.

Уточнява се, че причина за това са наложените санкции върху компаниите, участващи в проекта. DNV GL ще прекрати всички дейности по проверка на тръбопроводната система на "Северен поток 2" и няма да ги възобнови докато санкциите са в сила, се казва в изявление на норвежката компания.

Кремъл се опасява, че нови американски санкции ще затруднят „Северен поток 2”

Кремъл се опасява, че нови американски санкции ще затруднят „Северен поток 2”

Във връзка с подготвяния нов пакет от рестрикции...

DNV GL е партньор във вече работещия газопровод "Северен поток" и в строящия се "Северен потока 2".

В края на ноември DNV GL съобщи, че заради предприетите от САЩ санкции няма да може да предоставя услуги по тестване и проверка на оборудването,което се използва от на корабите, полагащи тръбите на "Северен поток 2". Тогава компанията уточни, че не става дума за отказ газопроводът да бъде сертифициран, когато бъде завършен.

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Разширяването на санкциите ще спре проекта...

Инспекцията и сертифицирането на газопровода са задължителни за финалния датски участък, чието строителство още не е започнало.

Руският кораб "Фортуна", който заедно с други руски плавателни съдове трябваше да започне изграждането на датската секция в средата на януари 2021 г., според съобщение на Датската морска агенция от края на декември. Дължината на участъка е около 127 километра. Към момента са построени над 90% от трасето.

Припомняме, с приетия от американския Сенат бюджет за отбрана, бяха одобрени нови санкции срещу компаниите, свързани с изграждането на "Северен поток 2", включително тези, които не са преки участници в полагането на тръбите.

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Заложени в законопроекта за бюджета на отбраната...