Санкциите на САЩ ще спрат дострояването на газопровода "Северен поток 2", заяви сенаторът от Републиканската партия Тед Круз, цитиран от "Свободна Европа".

Припомняме, американският Конгрес одобри нови санкции срещу газопровода, включени в законопроекта за бюджета за отбрана. Предвиденото разширяване на санкциите означава, че те ще засегнат не само компаниите-собственици на кораби, полагащи тръби, но и на тези, които предоставят услуги на участниците в проекта. Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи вето, но но се очаква то да бъде преодоляно от Конгреса с оглед на голямото двупартийно мнозинство, подкрепящо законопроекта.

"Сигурен съм, че по този газопровод никога няма да тече газ", заяви Круз на конференция, организирана от Атлантическия съвет на САЩ.

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Заложени в законопроекта за бюджета на отбраната...

Заместник-помощникът на държавния секретар Кристъфър Робинсън също заяви на форума, че проектът няма да бъде завършен. Той потвърди американската позиция, че "Северен поток 2" е инструмент на Москва за оказване на натиск срещу Европа.

По думите на Робинсън, САЩ се стремят към подобряване на отношенията с Русия, но за стане това, Москва трябва да престане да подкопава сигурността в Европа. По думите му, отказът от "Северен потока 2" е едно от условията за това.

Преди дни работата по "Северен поток 2" беше възобновена на малък участък от 2.6 км в германски води. В. "Sueddeutsche Zeitung" отбелязва, че това е станало възможно поради пропуск в американските санкции, засягащи само кораби, които работят на дълбочина над 100 фута (около 30 метра). Това обаче не помага особено за завършването на газопровода - за това трябва да бъде достроен много по-сложен участък във водите на Дания с дължина 160 км. Там всички дейности попадат в обхвата на санкциите.

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Глоби отнасят и западните партньори на "Газпром" по проекта