Полският антимонополен регулатор UOKiK глоби руския газов монополист "Газпром" с 29 млрд. злоти (7,6 млрд. долара) по делото "Северен поток 2". Това обяви председателят на UOKiK Томаш Хрустни на пресконференция във Варшава, съобщава "Новости".

"Вчера приключихме разследването, касаещо строителството на газопровода "Северен поток 2". Говорим за строителство без съгласието на антимонополния орган на Полша. (...) На "Газпром" и неговите пет партньорски компании бяха наложени глоби в размер на 10% от годишния оборот, това е максимална санкция по полското законодателство", уточни той.

Полша започна разследване срещу "Газпром"

Полша започна разследване срещу "Газпром"

Във връзка с разследването на с газопровода "Северен поток 2"

По този начин европейските партньори в проекта (компаниите Engie Energy, Uniper, OMV, Shell и Wintershall) трябва да платят над 234 млн. злоти (61 млн. долара). Освен това те са длъжни да прекратят договорите за финансиране на строителството на газопровода в рамките на 30 дни.

По думите на Хрустни полският регулатор е готов за това "Газпром" да обжалва решението за глобата.

След обявяването на глобата от "Газпром" изтъкнаха, че не са съгласни принципно с позицията на полския регулатор и ще обжалват решението, тъй като не били нарушили антимонополното законодателство на Полша. 

Освен това от "Газпром" отбелязаха, че размерът на глобата заради газопровода "Северен поток 2" говорел за желание за противопоставяне на проекта с всякакви средства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че руските власти са убедени, че "Газпром" ще обжалват решението.

Миналата пролет UOKiK обвини "Газпром" и петимата негови партньори в "Северен поток 2", че нарушават антимонополното законодателство на страната, като финансират строителството на газопровода. През ноември регулаторът глоби френската Engie със 172 млн. злоти (около 45 млн. долара) за непредоставяне на информация във връзка с делото.

В началото на тази година UOKiK се обърна към "Газпром" и с искане за предоставяне на нова информация в рамките на производството, а руската компания в отговор поиска да бъде обосновано подобно искане.

В резултат регулаторът реши да глоби "Газпром" с 50 млн. евро за отказ да сътрудничи. Това е максималната санкция, предвидена от законодателството на Полша в такова дело. От своя страна "Газпром" отбеляза, че информацията, поискана от UOKiK, няма връзка с предмета на антимонополното разследване.