Полският антимонополен регулатор (UOKiK) е възбудил дело срещу руския газов гигант "Газпром" за това, че не е предоставил информация в рамките на разследването във връзка с газопровода "Северен поток 2" и липсата на сътрудничество, съобщиха от ведомството.

Глобата може да бъде до 50 млн. евро, "независимо от последиците от производството".

"Газпром" възобнови транзита на газ през Полша

"Газпром" възобнови транзита на газ през Полша

След 4-дневно спиране на газа

През 2018 г. UOKiK повдигна обвинения срещу шест компании за финансирането на строителството на "Северен поток 2" без съгласието на директора на регулатора: "Газпром", швейцарската Engie Energy и холандската Uniper, както и OMV, Shell и Wintershall.

UOKiK съобщи, че в началото на 2020 г. ръководителят на ведомството се е обърнал към "Газпром" с искане да предостави договори, сключени от дъщерна компания на "Газпром" с другите компании, участващи в производството, но не ги е получил.

Миналата година UOKiK вече нареди изплащането на глоба в размер на 172 млн. евро на Engie Energy, която не е предоставила информация на полската антимонополна комисия.

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

Заради свръхпредлагане на газ

Проектът за гозопровод "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежието на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на газопровода, промотирайки втечнения си природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски страни.

През декември Вашингтон наложи санкции срещу "Северен поток 2" и поиска строителните компании да спрат строителството незабавно. Швейцарската Allseas почти веднага обяви, че преустановява работата.