Транзитът на газ през полския участък от газопровода "Ямал-Европа" (свързващ Русия и Западна Европа) е бил възобновен след четиридневно спиране. Това показват данните на оператора Gascade, който приема суровината на територията на Германия.

От 6:00 до 7:00 часа тази сутрин са били изпомпани 24,5 млн. киловатчаса от резервираните 36,1 милиона. По този начин резервираният капацитет на газопровода се използва с приблизително 68%.

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

Заради свръхпредлагане на газ

Договорът за транзита на руски газ през територията на Полша изтече на 16 май, а от 17 май изпомпването по полския участък на "Ямал-Европа" се извършва само след търгове. През май резервирането на капацитети се осъществяваше ежедневно, а търговете за целия юни и третото тримесечие се проведоха предварително, като според техните резултати съответно 94% и 80% от капацитета на тръбопровода са запазени.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че въпреки приключването на договора, доставките на газ през Полша ще продължат по един или друг начин.

По-късно той подчерта, че "Газпром" ще използва газопровода "при поискване". На свой ред представителят на полското правителство по въпросите на енергийната инфраструктура Петър Наимски заяви, че страната очаква запазване на обемите на доставките на руски газ през територията на Полша.