Изпомпването на газ през полския участък на гозпровода "Ямал - Европа" е било напълно прекратено тази сутрин, показват данни на оператора Gascade, който получава газ на територията на Германия, съобщават руските медии.

Според данните на Gascade изпомпването през газопровода "Ямал - Европа" от 9 млн. киловатчаса в неделя е спаднало до 461,5 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е прекратено към 8:00 часа днес. В същото време, според резултатите от търговете на 24, 25 и 26 май, 4 млн. киловатчаса са били резервирани от капацитета на полския участък от газопровода от наличните общо 38,3 млн. киловатчаса.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата по природни ресурси и суровини към агенция Fitch, "Газпром" е преустановил изпомпването на газ през газопровода "Ямал - Европа", за да балансира износа заради свръхпредлагане.

"Тази година поради свръхпредлагане на газ на европейския газов пазар, обемът на износа на "Газпром" за Европа може да спадне с 15-20%, така че не е изненадващо, че изпомпването през отделни маршрути спада. Преходът на Полша към резервиране на капацитет чрез търгове, както и сключването на петгодишния договор с Украйна на база "изпрати или плати" прави маршрута през Беларус и Полша балансиращ за "Газпром", т. е. потенциално най-нестабилен по отношение на обема", обясни експертът пред РИА Новости.

Анализаторът обаче смята, че не трябва да се очаква дългосрочно прекратяване на транзита през полския маршрут - "Газпром" трябва да запази всички газови маршрути, за да е готов за потенциално увеличаване на търсенето в бъдеще, така че минималните обеми на газ в близко бъдеще така или иначе ще бъдат изпомпвани.

Договорът за транзита на руски газ през Полша изтече на 16 май, а от 17 май изпомпването по полския участък на "Ямал-Европа" се извършва само според резултатите  от търговете. Така съгласно търга през юни около 94% от капацитета на газопровода са запазени. Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че въпреки изтичането на действащия транзитен договор с Полша доставките на газ през страната ще продължат по един или друг начин. От своя страна, представителят на полското правителство по енергийната инфраструктура Петър Наимски заяви, че страната очаква да запази доставките на руски газ през своята територия.