Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ е "бременна" с ескалация на газовата война в непосредствена близост до Швеция заради газопровода "Северен поток 2", пише Svenska Dagbladet.

Шведското издание смята, че встъпването на Байдън в длъжност не предвещава промяна в отношението на Вашингтон към руския проект.

"Тъкмо обратното: Джо Байдън, ако това е възможно, е дори по-твърд противник (на газопровода, б. р.) от Доналд Тръмп", се казва в статията.

Норвежка компания отказа да издаде сертификат за "Северен поток 2"

Норвежка компания отказа да издаде сертификат за "Северен поток 2"

Заради наложените от САЩ санкции...

Журналистите припомниха, че още докато беше вицепрезидент, Байдън каза, че с тръбопроводи по дъното на Балтийско море Европа "ще стане още по-зависима" от руското синьо гориво. Той посочи втечнения природен газ от САЩ като най-добрата алтернатива на руските доставки.

Авторите на статията подчертават, че за Швеция въпросът със "Северен поток 2" вече е решен, тъй като през юни 2018 г. правителството одобри полагането на газопровода през шведската икономическа зона.

На ниво ЕС обаче, смятат журналистите, този проблем предизвиква политически спорове на фона на заплахата от американски санкции. В същото време в политически план "Северен поток 2" може да разчита на постоянната подкрепа на правителството на Германия.

Завърши строителството на германския участък от "Северен поток" 2

Завърши строителството на германския участък от "Северен поток" 2

Берлин и Вашингтон имат разногласия по някои теми, включително този проект

Руският проект включва изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на "Северен поток 2", като рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица други европейски страни. Вашингтон наложи санкции срещу газопровода.

Проектът се изпълнява от команията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, т. е. до 950 млн. евро всяка.

През декември 2020 г. операторът на проекта с помощта на специализирания за полагането на тръби кораб "Фортуна" положи един от двата недовършени участъка на газопровода - в германски води. Същият плавателен съд се планира да бъде използван в последния недовършен сегмент, който е в датски води.

Германия не се интересува от САЩ за "Северен поток 2"

Германия не се интересува от САЩ за "Северен поток 2"

За Маас е достатъчно Берлин и Вашинготн да са в едно стратегическо и геополитичексо поле