Германският външен министър Хайко Маас повтори в понеделник, че Берлин няма да промени политиката си по отношение на проекта за газопровод "Северен поток 2", направен в партньорство с руската държавна енергийна корпорация "Газпром", независимо какви са вижданията на администрацията на САЩ

"Не е нужно да говорим за европейски суверенитет, ако това означава, че в бъдеще ще правим всичко, което иска Вашингтон", каза Маас пред ДПА.

Германският външен министър призна, че Берлин и Вашингтон имат разногласия по някои теми, включително този проект. "Важно е да имаме обща линия по централните стратегически и геополитически въпроси, така че да сме от една и съща страна на полето", каза той.

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Разширяването на санкциите ще спре проекта...

Маас също потвърди ангажимента към целта на НАТО да увеличи разходите за отбрана до 2% от националния БВП, но отбеляза, че всички страни ще трябва да рационализират разходите си поради пандемията от коронавирус. "След нея ще трябва да обсъдим какво ще означава това за избрания път и общата цел", каза той.

Позовавайки се на участието на Германия в ядреното възпиране, Маас посочи, че трябва да се вземат предвид интересите на съседните държави за сигурност, като Полша и балтийските държави.

"Това донякъде се пренебрегва във всички дебати. Когато някой каже, че ние като Германия искаме да се откажем от ядреното участие, трябва да вземем предвид какво означава това за нашите партньори", каза германският външен министър.

В Германия възобновиха изграждането на "Северен поток 2"

В Германия възобновиха изграждането на "Северен поток 2"

Баржата "Фортуна" ще прокара 2,6 километров участък от газопровода