Изграждането на датския сегмент на газопровода "Северен поток 2" в териториалните води на Дания ще бъде възобновено от 15 януари.

Това съобщиха от пресслужбата на Nord Stream 2 AG, оператор на проекта, в четвъртък пред ТАСС.

Завърши строителството на германския участък от "Северен поток" 2

Завърши строителството на германския участък от "Северен поток" 2

Берлин и Вашингтон имат разногласия по някои теми, включително този проект

"Тръбопроводът, включително подготвителни дейности и тестове, ще започне от 15 януари", казаха от компанията.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че датската консултантска компания Rambøll е трябвало да се откаже да участва в завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2" заради заплахата от санкции на САЩ.

"Северен поток 2" предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

Датска компания напусна "Северен поток 2" заради заплахата от санкции от САЩ

Датска компания напусна "Северен поток 2" заради заплахата от санкции от САЩ

Датската консултантска компания Rambøll

Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Против "Северен поток 2" са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически.

Заради приетия в края на 2019 г. бюджет за отбрана на САЩ, който включваше санкции срещу компании, участващи в проекта "Северен поток 2", строителството беше спряно: швейцарската компания Allseas, която полагаше тръбите, незабавно прекрати работата си.

През декември Nord Stream 2 AG успя да възобнови полагането на тръби в изключителната икономическа зона на Германия, използвайки кораб с котвено позициониране.

В Швеция се опасяват от газова война заради "Северен поток 2"

В Швеция се опасяват от газова война заради "Северен поток 2"

Заради встъпването в длъжност на Джо Байдън

Междувременно на 1 януари Сенатът на САЩ гласува бюджета за отбрана за фискалната 2021 г., който предвижда разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". Мерките се прилагат за организации, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертифициране.

Заради това норвежката компания DNV GL вече обяви, че отказва да участва в проверката на газопровода и няма да може да го сертифицира.

Норвежка компания отказа да издаде сертификат за "Северен поток 2"

Норвежка компания отказа да издаде сертификат за "Северен поток 2"

Заради наложените от САЩ санкции...