Германската федерална морска и хидрографска агенция (BSH) заяви в петък, че строителството на спорния газопровод "Северен поток 2" може да започне незабавно, съобщава "Дойче веле". 

Изявление на агенцията дава одобрение за работа в германски води, отменяйки решението, че работата може да започне отново през май.

Местните медии обаче заявиха, че рестартирането все още може да бъде отложено чрез правни действия от екологични групи, тъй като останалият участък от тръбопровода минава до защитена зона за птици.

Строителните дейности са ограничени до максимум 30, като всяка фаза от тях трябва да бъде последвана от 14-дневна почивка.

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Дания възобновява "Северен поток 2" от 15 януари

Датска компания се отказа от участие заради САЩ

Изграждането на газопровода в Балтийско море, за който се съобщава, че е завършен на повече от 90%, бе спряно миналата година, след като САЩ наложиха санкции, решение, което бе критикувано както от Германия, така и от Европейския съюз.

Вашингтон заяви, че тръбопроводът ще застраши сигурността на ЕС чрез увеличаване на зависимостта на блока от Русия, докато Берлин настоява, че ще създаде директни и сигурни енергийни доставки.

Работата на датския остров Борнхолм, където работеха два швейцарски плавателни съда, спря в резултат на заплахата от санкции.

По-късно руската компания, стояща зад проекта, настоя, че ще продължи проекта сама, а в петък нейният кораб за полагане на тръби "Фортуна" пристигна в Балтийско море край Росток.

Датските власти заявиха в петък, че трябва да извършат подготвителна работа и тестове с помощта на кораба.

Германия не се интересува от САЩ за "Северен поток 2"

Германия не се интересува от САЩ за "Северен поток 2"

За Маас е достатъчно Берлин и Вашинготн да са в едно стратегическо и геополитичексо поле

По-рано този месец американските депутати се съгласиха да удължат санкциите по "Северен поток 2", точно както Москва обеща да рестартира строителството.

Консорциумът, ръководен от Газпром за "Северен поток 2", казва, че 2300 километра от тръбопровода вече са завършени. Трябва да бъдат завършени още 150 километра, повечето от които са в датски води.

Германия има интерес да обсъди с новата администрация на САЩ изпълнението на проекта "Северен поток 2", коментира пред журналисти в Берлин в петък германският външен министър Хайко Маас. "Разбира се, ние сме силно заинтересовани да обсъдим темата "Северен поток 2" с новата администрация във Вашингтон".

Ще се проведат "консултации на правителствено ниво", преди да бъдат въведени новите санкции. "Считаме това за положително решение и искаме да обсъдим тази тема с колегите във Вашингтон веднага щом новата администрация поеме своите задължения", обясни германският министър.

"Северен потоП 2" - газовата война за Европа

"Северен потоП 2" - газовата война за Европа

Поставено на пауза в продължение на почти година, изграждането на газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия и Германия, бе подновено през декември