Поставено на пауза в продължение на почти година, изграждането на газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия и Германия, бе подновено през декември. Берлин и Виена остават сред европейските страни, които са най-благосклонни към проекта. През 2016 г., когато беше вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън беше против проекта. Ще бъде ли също толкова безкомпромисен, когато влезе в Белия дом през януари, пита френското онлайн издание Le Taurillon.

Това е най-геополитическият обект в Европа. Под ударите на санкциите на САЩ, наложени по време на управлението на Доналд Тръмп, проектът за подводен газопровод "Северен поток 2" е предназначен да изведе руския природен газ на европейския пазар. Планиран да обхване 2460 километра, вече са положени повече от 2300 километра, или 94% от общия маршрут. Тръбата, която ще се експлоатира от руската държавна компания "Газпром", е един от най-големите инфраструктурни проекти в Европа, с инвестирани над 10 милиарда евро, съфинансирани по-специално от пет европейски компании, включително френската Engie.

Аферата Навални обаче предизвика токов удар в Европа. Опозиционер на Владимир Путин, Навални се оказа в индуцирана кома, след като беше отровен на 20 август в Русия, по време на предизборно турне, от нервен агент от типа Новичок. Това ужасно събитие даде нов аргумент на недоброжелателите на руския проект за газопровод. Страните от бившия съветски блок са най-гласoвити по този въпрос, подчертавайки, че е в общ интерес на европейците да отменят проекта. Сред тях балтийските страни и Полша се страхуват, че Европа ще зависи твърде много от руския газ и ще заобиколи Украйна. Що се отнася до САЩ, Държавният департамент разшири обхвата на санкциите срещу тръбопровода. Въпреки допълнителното предупреждение на САЩ обаче, след почти една година прекъсване, завършването на проекта остава актуално. Всъщност работата по завършването на проекта беше възобновена през декември и към днешна дата никой от инвеститорите не е оттеглил подкрепата си, въпреки нарастващия гняв от страна на Съединените щати.

Берлин и Виена подкрепят проекта

Руските енергийни ресурси са важен източник на енергия за Германия. За разлика от Русия, Германия е бедна на суровини. Що се отнася до газа, тя произвежда само 7% от собственото си потребление. Докато основните европейски доставчици, Холандия и Норвегия, виждат, че резервите им намаляват от година на година, руските доставчици остават надеждна дългосрочна алтернатива за задоволяване на германските енергийни нужди. По този начин през последните години Русия се превърна във водещ доставчик на газ в Германия, от който тя се нуждае за всичките си нужди, от промишлеността до домакинствата.

За Австрия руският газ е неразделна част от нейния енергиен преход. Поради това австрийската компания OMV увеличи своите газови договори с Газпром през последните години. През 2017 г. Газпром достави рекордния обем от 9,1 млрд. куб. м. газ за Австрия, което е увеличение с 50% в сравнение с 2016 г. Тези отношения дори бяха укрепени с канцлера Себастиан Курц, удължавайки споразумението за доставка на руски газ до 2040г.

Във време, когато ядрената енергия и въглищата постепенно излизат от употреба, завършването на газопровода "Северен поток 2" ще увеличи съществуващия газов капацитет в Европа от 55 на 110 милиарда кубически метра. Поради това германското федерално правителство счита, че изграждането на газопровода е в интерес на европейската енергийна сигурност. Австрийските политици също споделят тази гледна точка, по-специално австрийският президент Александър Ван дер Белен и канцлерът Курц. Проектът е важен за Виена, като се има предвид, че групата OMV финансира проекта "Северен поток 2" до 20%.

Въпреки критиките на страните от Централна и Източна Европа, Брюксел има малко възможности да спре проекта. Въпреки че проектът "Северен поток 2" противоречи на посоката, която Европейската комисия стартира през 2015 г. със своя енергиен съюз, по принцип тя се противопоставя на налагането на американски санкции срещу европейски компании, участващи в проекта.

Източна Европа се диверсифицира

За да се справят без "Газпром", страни от Централна Европа като Полша увеличават инвестициите си с американски доставчици и дори с Катар. Варшава залага на терминала Швиноуйшче в полската част на област Померания.Този терминал, разположен на полското крайбрежие на Балтийско море, разполага с капацитет за разтоварване и регазификация, което позволява на Полша да диверсифицира своите източници на доставка и посоката им. По този начин полското правителство се надява да може напълно да се освободи от руския внос на газ за по-малко от пет години.

Инвестициите в инфраструктура за природен газ също позволиха на балтийските държави да станат стратегически по-независими от руския газ. Терминалът за втечнен газ в морското пристанище Клайпеда в Литва играе ключова роля за диверсификацията, позволявайки на газ от Норвегия, Катар и САЩ да се конкурира с руския газ. Що се отнася до Латвия и Естония, двете балтийски страни по-специално подписаха споразумение с Финландия за създаване на единна тарифна зона за транспортиране на газ за трите държави през 2019 г.

Позицията на Джо Байдън

Новоизбраният президент на Съединените щати и американските демократи естествено са против изграждането на тръбопровода. Това не е изненадващо, като се има предвид, че през последните пет години отношенията между Путин и демократите бяха особено обтегнати от руската манипулация на президентските избори през 2016 г. и целенасочените убийства на руски дисиденти. Следователно е много вероятно Джо Байдън да се опита да балансира руското енергийно влияние в Европа. Комуникацията на следващия обитател на Овалния кабинет обаче няма да бъде толкова враждебна и брутална спрямо европейските страни, както стана очевидно през целия мандат на Тръмп. На срещата на върха на НАТО през юли 2018 г. президентът Тръмп заяви за тръбопровода "Северен поток 2": "Германия е напълно контролирана от Русия". Следователно бившият вицепрезидент и неговият екип по външни работи ще искат да използват политическия диалог, за да измислят по-изчерпателна и последователна западна стратегия спрямо Русия.

Френско-американската дипломация може да бъде от съществено значение за убеждаването на Берлин и Виена да се откажат от подкрепата си за проекта. Трябва да се отбележи, че в миналото Париж също беше изразил своите резерви по отношение на газовия проект. Ке д" Орсе подкрепи по-специално преразглеждането на европейска директива в Брюксел през 2019 г., която трябваше да подложи проекта на европейските правила за конкуренция. Франция никога не е била убедена в значимостта на газовия проект, вярвайки, че противоречи на опитите на ЕС да се освободи от огромната си зависимост от руския газ.

Съвсем ясно трябва да се предложат конкретни решения, така че германските и австрийските лидери да оттеглят подкрепата си за газовия проект. Времето ще покаже дали тази инициатива ще успее да убеди Берлин и Виена.