Германската петролно-газова компания Wintershall Dea обяви, че повече няма да инвестира в руския газопровод "Северен поток 2", информира "Новости".

Компанията е финансов партньор на руската държавна корпорация "Газпром" в продължение на много години; като цяло тя е инвестирала досега 730 млн. евро в изграждането на газопровода.

"Участието на групата в проекта "Северен поток 2" се ограничава до предоставяне на заеми заедно с още четири европейски енергийни компании (Engie, OMV, Shell и Uniper). (...) Не се планират допълнителни плащания", се казва в отчета на компанията.

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Заради заплаха от американски санкции

Wintershall смята, че по-строгите санкции на САЩ ще повлияят на срока за реализацията на проекта за строителството на "Северен поток 2" и прогнозира "агресивен подход към изпълнителите на проекта". Като пример компанията отбелязва налагането на санкции на руския кораб за полагане на тръби "Фортуна", който в момента полага участъка от "Северен поток 2" в териториалните води на Дания.

Понастоящем "Фортуна" е подложен на ограничения, наложени в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), което означава замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани на всякакъв бизнес с лица от списъка.

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

САЩ удрят само организации, свързани с Русия

На 22 февруари стана известно, че Фортуна и компанията, собственик на кораба "KBT-Рус" също са включени в санкционния списък в рамките на "Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA). Министерството на финансите на САЩ не дава никакви обяснения относно допълнителните практически последици от тази стъпка.

Вчера Вашингтон заплаши участниците в проекта с нови санкции.

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Строителството се извършва от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - поеха ангажимент да финансират проекта общо с 50%, т. е. трябваше да инвестират до 950 млн. евро всяка.

На проекта се противопоставят активно САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна, Литва, Латвия и Полша. Вашингтон многократно е налагал санкции, за да предотврати полагането на тръбата, но строителството продължава.

През 2020 г. OMV и Shell обявиха пълното изпълнение на задълженията си.

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

Ако бъде завършен, тогава Украйна щяла да е много по-уязвима пред руската агресия