Шефът на борда на директорите на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев обяви, че спирането на строителството на газопровода "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт за украинците.

Докато транзитът на газ до Западна Европа минава през страната, украинската газотранспортна система е "част от системата на отбраната" и промяната в географията на доставките ще навреди на държавата, смята той.

Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

Американските власти внимателно следят дейностите по проекта...

"Тогава страната ни ще стане много по-уязвима пред руската агресия. Ето защо спирането на "Северен поток 2" е, без преувеличение, въпрос на живот или смърт за нашите граждани", написа Коболев във "Фейсбук".

Проектът за газопровод "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Също така тръбата ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна, Полша, Латвия и Литва, активно се противопоставят на "Северен поток 2".

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

Проектът застрашава енергийната сигурност на ЕС...

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу газопровода, в резултат на което швейцарската компания Allseas спря да полага тръбите.

Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. руският кораб "Фортуна" положи 2,6 км тръби във водите на Германия. В резултат на това, по данни на компанията, осъществяваща проекта Nord Stream 2 AG, в която мажоритарен дял има руската корпорация "Газпром", около 148 километра от тръбопровода са останали недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 км във водите на Дания и 28 км - в Германия.

С датските власти работата е съгласувана на 15 януари, планирано е строителството на територията на кралството да приключи до края на април. Германското разрешително за полагане на тръбите е валидно до края на май.

Киев: "Северен поток 2" е 100 процента антиукраински проект

Киев: "Северен поток 2" е 100 процента антиукраински проект

Основната мотивация за Русия е просто да накаже Украйна, убедени в министерството на енергетиката