Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че газопроводът "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз - негативната позиция на Вашингтон по отношение на строителството на газопровода остава непроменена. Това заяви на брифинг пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Свободна Европа".

По думите й, американските власти внимателно следят дейностите по газопровода и оценяват ефективността от въвеждането на санкции. Псаки изтъква, че решенията за следващите стъпки ще бъдат вземани "в координация със съюзниците и партньорите" на САЩ.

Изданието "Wall Street Journal" по-рано напомни, че във вторник изтича законовият срок, даден от Конгреса на Белия дом за публикуване на списъка на компаниите, извършващи дейности по газопровода, за които са предвидени санкции.

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

Проектът застрашава енергийната сигурност на ЕС...

По-рано американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да наложи санкции срещу дострояването и пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". В писмо до Байдън, цитирано от Дойче веле, републиканецът Джим Риш и демократката Джийн Шейхин заявяват, че очакват с нетърпение за работят заедно с президента, за да сложат край на "този опасен проект".

През януари депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, призоваваща за спирането на "Северен поток-2", редица държави от общността също апелират за прекратяване на проекта. Властите в Германия обаче са категорични, че ще го завършат, въпреки че и опозицията в страната се обяви за неговото спиране или поне замразяване.

Германия подкрепя "Северен поток 2" въпреки призивите на Франция

Германия подкрепя "Северен поток 2" въпреки призивите на Франция

Нямало "нови актуализации" по проекта