Американското правителство смята, че проектът "Северен поток 2" застрашава енергийната сигурност на Европейския съюз и смята да въведе нови санкции, ако работата по него продължи, предаде агенция "Укринформ" с позоваване на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

"Позицията ни по "Северен поток 2" беше много ясна и остава непроменена. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че "Северен поток 2" е лоша сделка." - коментира Прайс.

Същевременно американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да наложи санкции срещу дострояването и пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". В писмо до Байдън, цитирано от Дойче веле, републиканецът Джим Риш и демократката Джийн Шейхин заявяват, че очакват с нетърпение за работят заедно с президента, за да сложат край на "този опасен проект".

Прайс от своя страна подчертава, че този проект "разделя Европа и прави Украйна и Централна Европа уязвими за манипулациите на Русия и противоречи на заявените от Европа цели в сферата на енергетиката и сигурността".

Полша скочи на Германия: "Северен поток 2" не е компенсация за ВСВ

Полша скочи на Германия: "Северен поток 2" не е компенсация за ВСВ

"Анти-ЕС проект, който скоро може да служи на агресивната политика на Русия"

По думите му, САЩ продължават да следят дейностите по проекта.

Същевременно Прайс посочва, че санкциите са само един от многото инструменти.

"Ще поддържаме тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори за укрепване на европейската енергийна сигурност и защитата от хищническото поведение (на Русия - б. ред.), за което сме предупреждавали." - допълва говорителят на Държавния департамент.

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

Вашингтон обмисля санкции

Сенаторите Риш и Шейхин изразяват загриженост от публикации в пресата, според които германското правителство е предлагало на Вашингтон да пренебрегне въведените досега санкции срещу "Северен поток" срещу ангажимент от страна на Берлин за внос на американски втечнен газ.

През седмицата германската природозащитна организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) публикува писмо от вицеканцлера Олаф Шолц, изпратено през август 2020 г. до администрацията на президента Доналд Тръмп. В писмото Шолц предлага Германия да инвестира милиард евро от бюджета си в терминал за американски втечнен природен газ, ако САЩ се откажат от санкциите срещу "Северен поток 2".