Премиерът на Полша Матеуш Моравецки възрази на коментари на президента на Германия, свързващи изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия с германските престъпления по време на Втората световна война, информира "Франс прес".

"Въпреки че съм съгласен с германския президент, че следвоенните дългове не бяха изплатени, "Северен поток 2" не е компенсация", написа Моравецки в профила си в "Туитър.

Германия призова да не се обвързва Навални със "Северен поток 2"

Германия призова да не се обвързва Навални със "Северен поток 2"

Вчера бе подновено строителството на тръбата в датски води

"Това е ход зад гърба на Европа", настоя той, като го нарече "анти-ЕС проект, който скоро може да служи на агресивната политика на Русия".

"Той увеличава зависимостта на ЕС, подкопава икономиката и сигурността. Време е да го спрем", изтъква още той.

Говорейки през уикенда пред германския всекидневник "Райнише пост" за газопровода, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер припомни, че 20 млн. съветски граждани са били убити след нахлуването на нацистка Германия в СССР през 1941 г.

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

Вашингтон обмисля санкции

"Ужасното кръвопролитие" не "оправдава каквито и да е грешки в днешната ни политика спрямо Русия, но не трябва да изпускаме от поглед по-голямата картина", посочи той.

Коментарите вече предизвикаха критики от страна на Украйна, която ще загуби приходите от транзитни такси в резултат на "Северен поток 2", газопровод на стойност 10 млрд. евро, минаващ под Балтийско море, свързвайки Русия и Германия.

САЩ и няколко европейски страни разкритикуваха проекта, като изтъкнаха, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия.

Германската опозиция иска спиране на  „Северен поток 2”

Германската опозиция иска спиране на „Северен поток 2”

"Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен"...

Газопроводът е почти завършен, като по-голямата част от останаващите работи по полагане на тръби трябва да се извършат във води край Дания.

Шест милиона поляци, включително 3 млн. евреи, загинаха между 1939 и 1945 г. по време на нацистка германска окупация.

Въпреки че са изминали повече от 80 години от началото на войната, Полша настоява, че Германия все още дължи военни репарации.

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

Франция пришпори Германия да изостави руския "Северен поток 2" заради Навални

"Имаме най-големите съмнения по отношение на този проект в този контекст"