Най-малко 18 европейски компании или са прекратили участието си в газопровода "Северен поток 2", или са се ангажирали да се оттеглят от проекта заради заплахи от американски санкции. Това се уточнява в доклад на Държавния департамент на САЩ за Конгреса, съобщават "Франс прес" и ДПА.

"Това показва, че законодателните цели и нашите действия са успешни", посочва говорителят на Държавния департамент Нед Прайс и допълва: "Продължаваме да наблюдаваме компании, участващи в потенциално наказуеми действия."

Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

Завършването на газопровода ще е огромна геополитическа победа за Русия

В петък Държавният департамент представи в Конгреса доклад за газопровода в документ, който все още не е публикуван публично.

САЩ заплашиха да ударят със санкции няколко други компании, участващи в изграждането и сертифицирането на около 1200-километровия газопровод в Балтийско море.

Засега обаче САЩ наложиха санкции само на руската компания "КВТ-Рус", която е собственик на руския кораб за полагане на тръби "Фортуна".

Полша и Украйна помолиха Байдън да спре "Северен поток 2"

Полша и Украйна помолиха Байдън да спре "Северен поток 2"

Да използва всички средства, с които разполага

Американските съюзници не трябва да бъдат изненадани, ако администрацията предприеме по-нататъшни действия, каза Прайс. Работата по газопровода беше възобновена през декември, след като беше спряна за близо година в резултат на американските санкции. Строителството между бреговете на Русия и Германия вече е почти завършено.

Повечето от компаниите, прекратяващи участието си, са застрахователни компании, по-голямата част от седалищата на които са във Великобритания.

Сред тях са базираният в Мюнхен застраховател Munich Re Syndicate Limited и базираната в Швейцария застрахователна компания Zurich Insurance Group. Axa Group, базирана в Париж, и строителната група Bilfinger от Манхайм също са прекратили участието си според Държавния департамент на САЩ.

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

САЩ удрят само организации, свързани с Русия

Вашингтон се противопоставя категорично на "Северен поток 2" с аргумента, че газопроводът ще създаде твърде голяма европейска зависимост от руските енергийни доставки. И президентът Джо Байдън, и бившият американски президент Доналд Тръмп изразиха възражения срещу проекта.

Франция и няколко други европейски страни също са критични към проекта. Германското правителство обаче запази своя ангажимент за завършване на газопровода, въпреки критиките и натиска да отмени проекта заради репресиите на руското правителство срещу критика на Кремъл Алексей Навални и неговите поддръжници.

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

Ако бъде завършен, тогава Украйна щяла да е много по-уязвима пред руската агресия