САЩ няма да включат германски компании в списъка със санкциите срещу "Северен поток 2", съобщава "Блумбърг", позовавайки се на информирани източници.

Доклад за новите санкции може да бъде представен в Конгреса на САЩ по-късно днес. Новият списък със санкции споменава само малък брой организации, свързани с Русия.

Според агенцията по този начин администрацията на Джо Байдън се стреми да спре изпълнението на проекта и в същото време да избегне конфронтация с близък европейски съюзник.

Русия посъветва САЩ да мислят повече за положението в Тексас, отколкото за "Северен поток 2"

Русия посъветва САЩ да мислят повече за положението в Тексас, отколкото за "Северен поток 2"

"Северен поток 2" бил добър проект

Според източници администрацията на бившия американски държавен глава Доналд Тръмп се е готвела да наложи санкции на германските участници в проекта, но не успя да го направи. Сред кандидатите за попадане в списъка е изпълнителният директор на компанията оператор на газопровода Nord Stream 2 AG Матиас Варниг.

Както отбелязва "Блумбърг", държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не иска да налага ограничителни мерки срещу Германия и смята за по-важно да се намери дипломатическо решение на въпроса. Ръководителят на Държавния департамент апелира и за това, че страната трябва да се възстанови от щетите, които е претърпяла при предишния президент Доналд Тръмп, който изповядваше подхода "Америка на първо място".

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

Ако бъде завършен, тогава Украйна щяла да е много по-уязвима пред руската агресия

Американските конгресмени в сряда изпратиха писмо до Блинкън с искане за информация относно допълнителни санкции срещу "Северен поток 2". Те приложиха към писмото списък с кораби, за които се смята, че са участвали в изграждането на "Северен поток 2" от влизането в сила на американския военен бюджет за фискалната 2021 година. Конгресмените искат от Държавния департамент да им предостави оценка на дейността на изброените плавателни съдове. 

Газопроводът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море до Германия. На проекта активно се противопоставят САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и няколко други европейски държави.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу газопровода. Германия подкрепя завършването на газопровода и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

Американските власти внимателно следят дейностите по проекта...