Външните министри на Полша и Украйна Збигнев Рау и Дмитро Кулеба написаха апел до американския президент Джо Байдън с молба да "използва всички средства", за да предотврати завършването на проекта за газопровод "Северен поток 2". Министрите публикуваха писмото си в списание "Политико".

Както изтъкват външните министри Русия е "използвала едно от най-мощните оръжия - зависимостта на своите съседи от енергийните доставки, особено природния газ".

По-специално Рау и Кулеба заявиха, че Русия прокарва своите интереси в света чрез енергийните доставки. Според министрите на Москва е било "позволено да отиде твърде далеч" в реализацията на проекта.

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

"Северен поток 2": САЩ избягват санкциите срещу германски компании

САЩ удрят само организации, свързани с Русия

Те подчертаха, че газопроводът ще засили контрола на Русия върху доставките на газ за Европа и освен това ще убеди украинската общественост, че Западът не се интересува от собствените си принципи или сигурността и просперитета на Украйна.

"Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта. САЩ продължават да бъдат критично важни по този въпрос", се подчертава в писмото.

В същото време Кулеба и Рау отбелязаха, че уважават правото на Германия да изрази своята гледна точка по отношение на газопровода, но те са "твърдо убедени, че подобни проекти не могат да се разглеждат тясно през призмата на двустранните отношения".

"Западът, оглавяван от Съединените щати, не може да си позволи да се свие пред лицето на изнудването, което противоречи на всичко, за което се застъпваме", изтъкнаха министрите.

Противниците на "Северен поток 2" се опитвали да накарат Русия да плати за проекта им в Украйна

Противниците на "Северен поток 2" се опитвали да накарат Русия да плати за проекта им в Украйна

Това коментира руският президент Владимир Путин

По-рано руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията със "Северен поток 2", коментира, че представителите на Запада искали да накарат Русия да плати за "техния геополитически проект в Украйна".

Както каза шефът на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев, "Северен поток 2" е без преувеличение "въпрос на живот или смърт" за украинските граждани.

Същевременно председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст призова да не се обсъжда със САЩ "механизма за спиране" на строителството на газопровода.

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

За Украйна спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

Ако бъде завършен, тогава Украйна щяла да е много по-уязвима пред руската агресия

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море до Германия. САЩ се противопоставят активно на проекта, като рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски страни. САЩ наложиха санкции срещу газопровода през декември 2019 г., което принуди швейцарската компания Allseas да спре полагането на тръбите.

Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. руският кораб "Фортуна" положи 2,6 км тръби в германските води. Според оператора на проекта Nord Stream 2 AG още около 148 километра от газопровода остават недовършени от общата дължина от 2 460 километра: 120 км във водите на Дания и 28 км в Германия. Полагането е договорено с датските власти, като строителството на територията на кралството се планира да приключи до края на април. Германското разрешение е валидно до края на май.

Междувременно на 1 януари Сенатът на САЩ гласува в подкрепа на бюджета за отбрана за фискалната 2021 г., който предвижда разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". Мерките се прилагат за организации, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертифициране. В резултат на това норвежката компания DNV GL и датската консултантска фирма Rambøll обявиха оттеглянето си от проекта. Под ограниченията на Вашингтон попадна и корабът за полагане на тръби "Фортуна" и компанията "КВТ-Рус", която го притежава.