Германският външен министър Хайко Маас разкритикува екстериториалните санкции на САЩ срещу проекта за газопровод "Северен поток 2" и разказа как действията на администрацията на новия американски президент Джо Байдън по отношение на проекта се различават от политиките на неговите предшественици.

"В наша гледна точка тези санкции, които са екстериториални, са неправилни. В миналото сме говорили за това отново и отново", коментира Маас пред телевизия ntv.

Той каза, че темата за санкциите ще бъде обсъдена с администрацията на Джо Байдън.

Кремъл: САЩ оказват незаконен натиск за спиране на "Северен поток 2"

Кремъл: САЩ оказват незаконен натиск за спиране на "Северен поток 2"

Москва възнамерява да продължи работата по завършването на този проект

"Ще говорим за това помежду си - и това е разликата с предишното правителство. Тогава научавахме за всичко само от медиите и не обсъждахме помежду си", посочи още германският външен министър.

В същото време германският първи дипломат не уточни кога точно ще се проведат тези консултации. Маас отбеляза, че разбира решението на някои компании да се оттеглят от проекта заради заплахата от санкции.

Министърът се изказа сдържано за въздействието на тези събития върху пускането в експлоатация на "Северен поток 2": "Дали ще го бъде, ще бъде решено през следващите седмици и месеци. Сега никой не може да каже това предварително."

"Газпром" предупредил за възможно спиране на "Северен поток 2"

"Газпром" предупредил за възможно спиране на "Северен поток 2"

Руската компания е посочила като едно от затрудненията политическия натиск

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните води или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода, като се опитват да наложат доставката на своя втечнен природен газ за Европа. Също така, един от противниците на проекта е Украйна - Киев се страхува да не загуби приходи от транзита на синьо гориво от Русия. Властите на Полша, Литва и Латвия разглеждат "Северен поток 2" като политически проект и също го критикуват активно.

САЩ въвеждат санкции за "Северен поток 2"

САЩ въвеждат санкции за "Северен поток 2"

За първи път САЩ не само заплашват, но и действително налагат санкции срещу проекта

През декември 2019 г. Сенатът на САЩ прие военния бюджет, който предвиждаше санкции срещу компаниите, участващи в проекта. Поради тази причина строителството беше преустановено, тъй като швейцарската компания Allseas, който се занимава с полагането на тръбите, веднага прекрати работата.

Година по-късно работата беше възобновена: компанията строител Nord Stream AG продължи изграждането на газопровода в изключителната икономическа зона на Германия с помощта на кораба "Фортуна".

Германия убедена: И при Байдън САЩ ще продължат да критикуват "Северен поток 2"

Германия убедена: И при Байдън САЩ ще продължат да критикуват "Северен поток 2"

Берлин щял да преговаря с Вашингтон за газопровода

Същевременно на 1 януари Сенатът на САЩ прие бюджета за отбрана за 2021 г., който включва разширяване на санкциите срещу проекта. Мерките се прилагат за организации, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертификация. Поради това норвежката компания DNV GL и датската консултантска фирма Rambøll обявиха оттеглянето си от проекта. Във вторник американските власти наложиха ограничителни мерки срещу кораба "Фортуна" и неговия собственик, компанията KBT-Rus.

От общата дължина на двете тръби от 2 460 километра, за да бъде завършен проектът, остава да се положат около 148 км тръби: 120 километра във водите на Дания и 28 - във водите на Германия.

Швейцарска застрахователна компания се оттегля от "Северен поток 2"

Швейцарска застрахователна компания се оттегля от "Северен поток 2"

Заради заплахата от санкции от страна на САЩ