САЩ възнамеряват да наложат допълнителни санкции срещу "Северен поток 2", ако се окаже, че нови компании са се присъединили към строителството на газопровода. Това обяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от "Новости".

"Ще продължим да оценяваме дейностите около газопровода, които се провеждат в региона. Ако тези дейности съответстват на критериите за налагане на санкции, тогава няма съмнение, че администрацията ще спази изискванията на закона", предупреди той.

Конгресмени искат нови санкции срещу "Северен поток 2"

Конгресмени искат нови санкции срещу "Северен поток 2"

Капитолия засилва натиска

Прайс припомни, че доклади за ограниченията срещу участниците в строителството на "Северен поток 2" трябва да се подават на всеки деветдесет дни.

По-рано група републиканци в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) изрази загриженост пред държавния секретар Антъни Блинкън относно политиката на администрацията на Джо Байдън по отношение на "Северен поток 2". Те смятат, че публичните изявления срещу изпълнението на проекта не се подкрепят от реални действия.

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

Според Манфред Вебер газопроводът не е в европейски интерес

Вашингтон активно възпрепятства изграждането на "Северен поток 2", като прокарва своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Много участници в проекта са в санкционните списъци на САЩ, но Русия продължава полагането на тръбите.

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Строителството се извършва от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е "Газпром". 

Освен САЩ на газопровода се противопоставят и Украйна, Литва, Латвия и Полша. 

Германия разглежда четири варианта за "Северен поток 2"

Германия разглежда четири варианта за "Северен поток 2"

Проектът е "ябълка на раздора" между Германия и САЩ