В Европа има противоречия по отношение на "Северен поток 2", но газът по "Северен поток 1" не е по-лош от транзитния газ от Украйна. Това коментира германският канцлер Ангела Меркел по видеовръзка в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

"Знам за противоречията във връзка със "Северен поток 2", знам позицията на много страни членки (на ПАСЕ). Като ЕС намерихме обща позиция, като променихме газовата директива за разрешителното за този газопровод. Във всеки случай искам да отбележа, че газът по "Северен поток 1" не е по-лош от това, което преминава транзитно през Украйна, или от газа, който идва от Русия през Турция", коментира Меркел.

Байдън се "измъкна" на въпрос защо САЩ не са ударили със санкции "Северен поток 2"

Байдън се "измъкна" на въпрос защо САЩ не са ударили със санкции "Северен поток 2"

"Сложен въпрос, засягащ нашите съюзници в Европа"

Тя добави, че Германия "е взела решението за строителството на "Северен поток 2", това е политическа борба, която мнозина виждат по различен начин".

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ се противопоставят активно на проекта, като лансират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски държави.

Вашингтон наложи санкции срещу газопровода през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската компания Allseas беше принудена да спре да полага тръбите. Германия подкрепя завършването на газопровода и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Прекратяването на строителството можело дори да влоши напрежението