Президентът на САЩ Джо Байдън повтори противопоставянето си на германско-руския газопровод "Северен поток 2".

"Открай време се противопоставям на "Северен поток 2", отбеляза Байдън, цитиран от ДПА.

Запитан защо спорният проект не е бил засегнат от последните санкции на Вашингтон срещу Русия, Байдън отбеляза, че това бил "сложен въпрос, засягащ нашите съюзници в Европа".

Проблемът все още е налице, добави Байдън.

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Прекратяването на строителството можело дори да влоши напрежението

Байдън е изправен пред натиск в Конгреса на САЩ, особено от страна на републиканците, да предприеме действия за предотвратяване завършването на газопровода през Балтийско море, който е изграден около 95%.

Според "Политико" правосъдното министерство на САЩ е дало зелена светлина миналия месец за санкции срещу Nord Stream 2 AG, компанията, която отговаря за планирането, строителството и бъдещата експлоатация на газопровода, но след вътрешни дискусии одобрението е било отменено.

Високопоставен служител заяви, че администрацията иска да възстанови отношенията между Вашингтон и Берлин, след като те се влошиха при бившия президент Доналд Тръмп, но се сблъскват с натиск от Конгреса да бъдат наложени санкции.

САЩ предупреди Германия за "Северен поток 2"

САЩ предупреди Германия за "Северен поток 2"

Посолство на САЩ в Берлин: Решени сме да използваме всички налични лостове, за да предотвратим завършването

При управлението на Байдън САЩ заплашиха да наложат нови наказателни мерки срещу "Северен поток 2". Единствените санкции на САЩ до момента са срещу руската компания КВТ-РУС, която оперира кораба за полагане на тръби "Фортуна" и бяха наложени по времето на Тръмп.

Американските власти твърдят, че газопроводът, който трябва да транспортира 55 млрд. куб. метра природен газ от Русия до Германия, ще направи Европа твърде зависима от руските енергийни доставки.

Поддръжниците на газопровода, от друга страна, отдавна обвиняват САЩ, че подкопават проекта, за да увеличат продажбите на своя втечнен газ в Европа.

В Украйна притеснени, че "Северен поток 2" непоправимо ще отслаби страната

В Украйна притеснени, че "Северен поток 2" непоправимо ще отслаби страната

Украйна ще загуби милиарди долари от транзитни такси