Държавният департамент на САЩ възнамерява да добави към санкционния списък още четири кораба, участващи в строителството на "Северен поток 2", пише в. "Политико", позовавайки се на източници.

Във Вашингтон смятат, че такъв ход ще помогне да се забави изпълнението на проекта, въпреки че той вече е завършен на повече от 90 процента. Противниците на "Северен поток 2" също така разчитат, че германската Зелена партия, която се противопоставя на строителството на газопровода, да спечели парламентарните избори, насрочени за септември. Инициативата за ограничителни мерки срещу четири плавателни съда ще бъде включена в доклад на Държавния департамент до Конгреса на САЩ и ще бъде представена днес.

Германия даде зелена светлина за "Северен поток 2" във водите си

Германия даде зелена светлина за "Северен поток 2" във водите си

Работата в датски води е към своя край

В същото време медийни източници потвърдиха информацията на американския новинарски портал Axios, че администрацията на американския президент не планира да налага санкции срещу оператора на газопровода Nord Stream 2 AG и неговия ръководител Матиас Варниг. Този ход вероятно ще бъде критикуван от конгресмените, изискващи въвеждането на строги ограничения срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток 2".

Проектът предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят, лансирайки втечнения си природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски страни.

В Германия призоваха за мораториум върху "Северен поток 2"

В Германия призоваха за мораториум върху "Северен поток 2"

Няма напредък в преговорите между правителствата на Германия и САЩ по въпроса

Вашингтон наложи санкции срещу газопровода през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската компания Allseas трябваше да спре да полага тръбите. Работата беше продължена година по-късно, през декември 2020 г., от руския тръбополагащ кораб "Фортуна", а на 27 април към него се присъедини и корабът "Академик Черски".

Според оператора на проекта Nord Stream 2 AG (дъщерно дружество на "Газпром"), към 31 март "Северен поток 2" е построен на 95%. Както отбеляза по-рано генералният консул на Германия в Екатеринбург Матиас Крузе, сега недостроени остават 80 километра от общата дължина на газопровода по двете линии.

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

Германия се стремяла към тясно взаимодействие с Русия