Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партии подкрепят предложението за провеждане на руско-американска среща на върха, но се противопоставят на възстановяването на двустранните отношения, съобщава Axios. 

"Тази среща трябва да се случи - казва Марко Рубио (републиканец от Флорида). - Независимо какви претенции имаме към Путин, той разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия. Само това означава, че трябва по някакъв начин да взаимодействаме с него."

Ричард Бър (републиканец от Северна Каролина) подчерта, че не вижда "никакви негативни аспекти в тази" среща.

Сенаторът Бен Кардин, демократ от Мериленд, нарече срещата на върха "добра идея", стига въпроси като ситуацията в Украйна и хакерските атаки да са на дневен ред.

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"
Обновена

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"

Белият дом излезе със съобщение

На свой ред Крис Мърфи (демократ от Кънектикът) заяви, че се доверява на своя съпартиец Байдън, който "знае кога ще дойде подходящият момент да седне на масата за преговори с Путин".

Въпреки това, отбелязва порталът, редица други сенатори са по-предпазливи в своите оценки. "Виждали сме този филм и преди и знаем как ще се осъществи диалогът между президента Байдън и президента Путин", заяви старши републиканецът от комисията по външните отношения на Сената Джим Риш (от Айдахо). Той смята, че Байдън не трябва да се доверява на нито едно от задълженията, които руският лидер поема.

Според Риш, Байдън би трябвало дори преди срещата на върха да въведе санкции, насочени към блокиране на газопровода "Северен поток 2". Тази позиция беше подкрепена и от Тед Круз (Тексас).

Председателят на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес (от Ню Джърси) заяви, че се доверява на Байдън и вярва, че ръководителят на администрацията на Вашингтон ще успее да проведе срещата на върха, въпреки че не възлага големи надежди на срещата.

Лавров: Русия е готова на ответни мерки срещу САЩ, ако продължават с ескалацията

Лавров: Русия е готова на ответни мерки срещу САЩ, ако продължават с ескалацията

Среща между Путин и Байдън може да се състои през юни

Изглежда все по-вероятно Байдън да седне с Путин някъде след срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Обединеното кралство през юни. Това ще бъде първото задгранично пътуване на президента от встъпването му в длъжност.

Съобщава се, че държавният секретар Антъни Блинкън планира да посети Киев следващия месец, вероятно като допълнителен сигнал за подкрепа на Украйна преди потенциалната среща на върха на Байдън-Путин.

Белият дом заяви, че този месец президентът е предложил срещата на върха да работи за по-стабилни и предвидими отношения и да избегне по-нататъшна ескалация.

Затварянето на кремълския критик Алексей Навални и изграждането на руския газопровод "Северен поток 2" към Европа също допринасят за спешността и нестабилността на всеки дневен ред на срещата на върха.

Сенатор Джош Хоули (републиканец) коментира, че Байдън трябва да подтикне европейските съюзници да направят повече, за да гарантират собствената си сигурност, особено по отношение на Русия, докато са в Лондон и Брюксел.

"Не можем едновременно да устоим на руската агресия и на китайската агресия. Просто не можем да направим и двете", каза Хоули.

Байдън: Америка отново тръгва напред

Байдън: Америка отново тръгва напред

С дипломация САЩ ще се противопоставят на Иран и Северна Корея

По отношение на вътрешните дела, Мич Макконъл и Тим Скот, съответно сенатори на САЩ от Кентъки и Южна Каролина, и лидерът на малцинството в парламента Кевин Маккарти разкритикуваха американския план за работни места и плана на американските семейства на президента Джо Байдън след обръщението му в Конгреса.

"Трябва да разширяваме възможностите и възможностите за всички семейства - да не хвърляме пари по определени въпроси, защото демократите мислят, че знаят най-добре", каза Скот и подчерта, че ситуацията на границата с Мексико е критична и "не е състрадателна".

И Маккарти, и Макконъл се съгласиха със Скот, като последният каза, че "републиканците се застъпват за принципите и политиките, които обединяват американците и разширяват възможностите за работещи семейства. Не радикални програми, предназначени да ни раздалечат."