Русия е готова да предприеме нови ответни мерки срещу САЩ, ако продължават с ескалацията, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

"Всичко е казано в нашата реакция на последните недружелюбни стъпки на американците. Обявихме всички мерки, които сме предприели и все още сме готови да предприемем, ако ескалацията продължи".

Лавров заяви, че Москва е реагирала положително на предложението на Вашингтон да проведе среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън и сега проучва такава възможност.

Кремъл назова условията за подобряване на отношенията между САЩ и Русия

Кремъл назова условията за подобряване на отношенията между САЩ и Русия

И може да се случи само ако има взаимна политическа воля

"По указание на руския президент, споменах що се касае за предложението на американския президент Джо Байдън да се проведе среща на върха. То бе прието положително и сега се проучва".

Среща на Путин и Байдън може да се състои през юни, но окончателното решение ще зависи от много фактори, коментира сътрудникът на руския президент Юрий Ушаков.

"Разбира се, има сигнали от американска страна за намерението да се проведе среща на лидерите". Според него обаче все още няма обсъждане на срещата на върха на работно ниво. "В зависимост от много фактори, ние ще вземем решение, разбира се".

Като възможна дата за срещата между Путин и Байдън "Юни е, има дори конкретни дати", но не уточнява, кои са.

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"
Обновена

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"

Белият дом излезе със съобщение