Възстановяването на позитивна програма в диалога между Русия и САЩ може да се осъществи само ако има взаимна политическа воля. Това съобщи в петък прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Необходима е взаимна политическа воля. Президентът Путин многократно демонстрира своята политическа воля. Той каза, че сме заинтересовани от установяването и възстановяването на отношенията със САЩ", каза говорителят на Кремъл.

Изявленията на Вашингтон за готовност да води диалог с Русия не съвпадат с реални дела, които вредят на двустранните отношения, каза Песков.

"Чухме и думи от нашите американски колеги за тяхната готовност да водят диалог по въпроси от взаимен интерес. Но, за съжаление, тези декларации от американците не съвпадат с конкретни дела. А конкретни дела вредят на двустранните отношения".

Русия не е предприела никакви действия, които биха могли да навредят на отношенията със САЩ и не е инициатор за тяхното влошаване, обясни Песков.

Руско-американските отношения ескалираха след интервю с американския президент Джо Байдън, в което той заяви, че Москва ще трябва да "плати цена" за предполагаема намеса в изборите в САЩ, а също така отговори утвърдително, когато беше попитан дали смята Путин за "убиец". След това руският посланик в САЩ бе провокан за консултации в Москва, където е от 21 март.

На 15 април президентът на САЩ подписа указ за санкции срещу Русия. На 16 април Русия обяви ответни мерки.

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

Работели под дипломатическо прикритие в посолстовото на Русия в САЩ

Решението на руското министерство на отбраната да започне прехвърлянето на войските, участващи в ученията в южната част на Русия, до пунктовете за постоянно разполагане не може да повлияе на качеството на отношенията между Руската федерация и САЩ, тъй като не е въпрос от двустранния дневен ред, каза Песков.

"Това са абсолютно несвързани явления. Това абсолютно не е тема и не е въпрос за двустранните руско-американски отношения".

Говорителят на Кремъл подчерта, че "всяко движение на руски войски през руска територия не заплашва никого, не представлява заплаха за никого и не е някаква ескалация".

"Русия прави това, което смята за необходимо за своето военно развитие и това, което смята за необходимо за обучението на своите войски", коментира той.

По-рано Министерството на отбраната обяви началото на прехвърлянето на войски, участващи в ученията в южната част на Руската федерация, до пунктовете за постоянно разполагане. В момента военни части и формирования се придвижват до железопътни гари, летища, към десантни кораби, железопътни платформи и военнотранспортни самолети.

В четвъртък на полигона "Опук" се проведе основният етап от учението на войските на Южния военен окръг и ВДВ, които са проведени в рамките на внезапна проверка на бойната готовност. В тях взеха участие над 10 хиляди военнослужещи и 1,2 хиляди единици оръжие и военна техника.

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Следи отблизо действията на НАТО