Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви от Крим приключването на проверка на войските в южните и западните военни окръзи и нареди връщането на военнослужещите в местата им за дислокация, съобщава РИА. 

"Вярвам, че целите на внезапната проверка са напълно постигнати. Войските демонстрират способността си да осигурят надеждна отбрана на страната ... Руските въоръжени сили реагират адекватно на всички промени в ситуацията в близост до руските граници и морско крайбрежие".

Ръководителят на Министерството на отбраната възложи задачата на Генералния щаб, командира на военните окръзи и ВДВ "да извърши подробен анализ и да обобщи резултатите от внезапна проверка на войските".

Личният състав на 58-ма армия от Южния военен окръг, 41-ва армия на Централния военен окръг, 7-ма, 76-а и 98-а въздушно-десантни дивизии трябва да се върнат в пунктовете си за постоянно разполагане до 1 май, добави министърът. Той подчерта, че командирите трябва да предотвратяват произшествия по пътя.

Шойгу заповяда да се насърчат всички изявени военнослужещи.

В ученията в Крим участваха повече от десет хиляди души и 1,2 хиляди оръжия и военно оборудване, включително крайбрежните ракетни системи "Бал" и "Бастион", щурмови безпилотни летателни апарати "Иноходец", високоскоростни патрулни катери "Раптор".

Шойгу обяви началото на контролните проверки на бойната готовност на армията във всички военни окръзи в началото на април. На среща в Крим той подчерта, че военните и разузнавателните дейности на НАТО са се увеличили значително в този регион.

Според министъра руските военни следят отблизо действията на алианса в района на предстоящите учения Defender Europe и "една от основните коалиционни групи войски на алианса е разположена в Черноморския регион".

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу

Шойгу също така заповяда да се остави тежкото въоръжение, разположено в Западна Русия, част от ученията, за поредното масово военно учение по-късно тази година, съобщава АП.

Шойгу заяви, че трябва да останат на полигона Погоново в югозападната област Воронеж, на 160 километра източно от границата с Украйна.

Натрупването на руски войски до Украйна на фона на нарастващи нарушения на прекратяването на огъня на изток на Украйна, предизвика загриженост на Запад, който настоя Кремъл да изтегли силите си.

Руските военни не съобщават за броя на допълнителните войски, които са били преместени в Крим и части от Югозападна Русия близо до Украйна и от изявлението на Шойгу не стана ясно дали всички те сега ще бъдат изтеглени.

САЩ и НАТО заявиха, че руското натрупване край Украйна е най-голямото от 2014 г. насам, когато Русия анексира Крим и застана зад сепаратистите в Източна Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви, че в маневрите в Крим участват над 60 кораба, над 10 000 военнослужещи, около 200 самолета и около 1200 военни превозни средства. Учението включваше повече от 2000 парашутисти и 60 военни машини в четвъртък. Бойни самолети покриваха въздушно-десантната операция.

Шойгу летя с хеликоптер над полигона Опук в Крим, за да наблюдава учението. По-късно той обявява ученията за приключени, но военните да бъдат готови да реагират на всякакви "неблагоприятни събития" по време на ученията на НАТО Defender Europe 2021.

Миналата седмица Русия обяви, че ще затвори широки райони на Черно море в близост до Крим за кораби на чуждестранни военноморски сили и други кораби до ноември - ход, който предизвика украински протести и предизвика загрижеността на Запада. Русия също обяви ограничения за полетите близо до Крим тази седмица с аргумента, че те напълно отговарят на международното право.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди във вторник, че руското натрупване продължава и се очаква "да достигне комбинирани сили от над 120 000 войници" за около седмица и призова Запада да засили санкциите срещу Москва.

Русия коментира, че е свободна да разположи силите си навсякъде на руската територия и че не заплашват никого. В същото време Кремъл строго предупреди украинските власти да не се опитват да използват сила за възстановяване на контрола над бунтовниците на изток, заявявайки, че Русия може да бъде принудена да се намеси, за да защити цивилните в региона.

На фона на напрежението украинският президент Владимир Зеленски подписа в сряда закон, позволяващ призоваването на резервисти за военна служба, без да обявява мобилизация. Новият закон ще позволи бързото екипиране на военните с резервисти, "значително повишавайки тяхната бойна ефективност по време на военна агресия", се казва в изявление на кабинета на Зеленски.

Повече от 20 руски бойни кораба проведоха военни учения в Черно море

Повече от 20 руски бойни кораба проведоха военни учения в Черно море

В ученията са участвали кораби от Черноморския флот и самолети от Южния военен окръг