Русия скоро ще има повече от 120 000 войници по границата с Украйна. Това предупреди украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Той призова за нови икономически санкции на Запада за сдържане на Москва от "допълнителна ескалация".

Украйна иска подкрепа от РС Македония срещу агресия на Русия

Украйна иска подкрепа от РС Македония срещу агресия на Русия

Кулеба пожелава успех за евроинтеграцията и поздравява РСМ за НАТО

Западни представители предупредиха, че концентрацията на руски въоръжени сили по границата с Украйна е по-голяма в сравнение с анексирането на Крим през 2014 г. Обявената цифра от Кулеба е по-висока от предишните изчисления на Украйна за 80 000 руски войници, от които 50 000 са дислоцирани сега.

"Продължават да пристигат руски войници в близост до нашите граници на североизток, на изток и на юг. До около седмица се очаква да достигнат над 120 000 войници", предупреди Кулеба на пресконференция.

"Това не означава, че те ще прекратят струпването на сили до тази цифра", каза той и предупреди за непредсказуемост от Москва. Кулеба иначе увери, че Украйна не иска конфликт с Русия.

Украйна отвръща реципрочно на Русия, гони неин дипломат

Украйна отвръща реципрочно на Русия, гони неин дипломат

Трябва да напусне Украйна в рамките на 72 часа

"Цената за предотвратяване на допълнителна ескалация от Русия винаги ще бъде по-ниска от цената да се спре и да се смекчат обстоятелствата от това. Много по-ефикасно е Москва да разбере, че нова фаза на агресия ще има ужасни последици за Русия, международна изолация и болезнени икономически санкции", смята украинският външен министър.

Кулеба също призова Москва да поднови ангажимента си за спиране на огъня в Източна Украйна.

Днес Москва обвини САЩ и НАТО в провокативни действия в Черно море.

Кулеба участва на видеоконференция с външните министри на държавите членки на ЕС. Той съобщи, че открито е призовал колегите си да започнат да обмислят нови секторни санкции срещу Русия.

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация"

Кулеба не мисли, че министрите са готови за такъв ход, но ги предупреди, че санкциите срещу руски висши представители не са достатъчни.