По време на телефонен разговор с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буджар Османи, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба привлече подкрепата на страната на фона на ескалацията с Русия, съобщава "Укринформ". 

"Буджар Османи изрази солидарността на Северна Македония с Украйна на фона на ескалацията с Русия, потвърди силната подкрепа за нейния суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници, включително Крим като неразделна част от украинската територия", съобщава украинското външно министерство.

По-специално, Кулеба говори за дестабилизиращите действия на Русия, включително натрупването на войски в близост до украинските граници, влошаването на ситуацията със сигурността във временно окупираните територии на Украйна, блокирането на Керченския проток, нежеланието да се потвърди ангажимента към режим на прекратяване на огъня и да предприеме мерки за деескалация.

Министърът коментира резултатите от заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, проведено на 19 април, по време на което представи поетапен план за действие за възпиране на Русия от по-нататъшна агресия.

Украинският външен министър поздрави своя македонски колега за първата година от членството на Северна Македония в НАТО и пожела успех по пътя към европейската интеграция.

Русия ограничи зоната за полети над Черно море

Русия ограничи зоната за полети над Черно море

Заради ескалацията на напрежението между Русия и Украйна