Русия обяви въвеждането на зона, опасна за полетите на гражданската авиация в района над Черно море и Крим. Това следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряването на полети (NOTAM), съобщава ТАСС.

Руската федерация е издала общо три NOTAM. Те с незначителни различия са валидни до 24 април. Напълно блокирани са редица въздушни маршрути над Черно море в полетната информация на Симферопол. В същото време полетната зона над Кримския полуостров не се припокрива.

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация"

Както следва от NOTAM, в някои райони има припокриване само над 11 900 метра (т. е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други - над 6 100 м, а някъде припокриването на зони е от морското равнище.

По-рано днес пресслужбата на руския Черноморски флот съобщи, че в рамките на контролна проверка на силите на флота за зимния период на обучение са проведени учения, в които са задействани над 20 кораба и катери от Черноморския флот и три ескадрили щурмови самолети на обединението на ВВС и ПВО на Южния военен окръг.

САЩ с предупреждение за полети над Украйна и Русия

САЩ с предупреждение за полети над Украйна и Русия

Ескалация на напрежението между двете страни

По-рано Федералното авиационно управление (FAA) на САЩ издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании с изключително внимание да извършват полети в определени райони на Русия и Украйна. Особена предпазливост се препоръчва да се съблюдава при полети "в, от, в рамките на или над" райони на полетна информация на Киев, Днепър (бивш Днепропетровск) и Симферопол, а също в разположените в пределите на 100 морски мили от тях области на полети в района на Москва и Ростов на Дон.

И двата документа са издадени във връзка с "възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, което потенциално може да доведе до трансгранични сблъсъци без предварително уведомление, засилена военна активност и/или конфликт".

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Зеленски поиска среща с Путин