Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че Русия е струпала над 150 000 военнослужещи по украинската граница и в окупирания полуостров Крим, информира "Франс прес".

"Това е най-голямото руско военно разполагане на украинските граници досега", отбеляза Борел пред журналисти след разговори с участието на външния министър на Украйна, отказвайки да разкрие източника на числото.

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация", предупреди той.

Напрежението нарасна заради струпването на руски войски около югозападната ѝ съседка, след като засилването на сблъсъците с подкрепяните от Москва сепаратисти подхрани опасения от връщане към масови боеве в Украйна.

Руските военни твърдят, че провеждат учения по границата си в отговор на действия на западния военен съюз НАТО, които "застрашават Русия".

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви миналата седмица, че "две армии и три въздушно-десантни части бяха разположени успешно" до западната граница на Русия и че ученията ще бъдат приключени "до две седмици".

Украйна притиска Запада за по-практическа подкрепа, докато се опитва да възпре всяка по-нататъшна агресия от Москва.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба притисна ЕС да подготви "нов набор от секторни санкции" срещу Русия в разговори с колегите си от 27-членната общност днес.

Но Борел каза, че понастоящем не са предложени или разглеждат още санкции.

Струпването на Русия идва, докато сблъсъците между украинските сили и подкрепяните от Москва сепаратисти се разгоряха в Източна Украйна през последните седмици, с което се прекрати примирието, постигнато през миналата година.

Още един войник на Украйна убит в Донбас

Още един войник на Украйна убит в Донбас

Украинските позиции са били атакувани с автоматични гранатомети

Украински войник беше убит и още един беше ранен при последното кръвопролитие в Донбас, уточниха украинските военни.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните Донецка и Луганска област от 2014 г. след завземането на Крим от Русия.

Разговори между съветници на държавните глави на Украйна, Русия, Германия и Франция, които водят преговори за конфликта от 2015 г., трябва да се проведат по-късно днес в Киев.