Външното министерство на Украйна обяви, че е изгонило руски дипломат, след като Москва нареди на украински консул в Санкт Петербург да напусне Русия, обвинявайки го в опит да се сдобие с чувствителна информация, съобщи "Франс прес".

Експулсиранията на дипломати се случват, след като през последните седмици напрежението между Русия и Украйна нарасна, а Киев обвини Москва, че струпва войски на границата ѝ.

ФСБ задържа украинския консул в Санкт Петербург
Обновена

ФСБ задържа украинския консул в Санкт Петербург

Информацията е съдържала база данни за правоохранителните органи и ФСБ

"Днес украинското външно министерство изпрати нота, с която провъзгласява за персона нон грата един от съветниците на руското посолство в Киев", заяви говорителят на външното ведомство Олег Николенко, като допълни: "Той трябва да напусне територията на нашата страна в рамките на 72 часа."

В събота руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че ден по-рано е задържала консула от генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк.

Според ФСБ Сосонюк е бил хванат на "местопрестъплението" по време на среща с руски гражданин, докато се е опитвал да получи "класифицирана" информация.

На Сосонюк беше наредено да напусне Русия в рамките на 72 часа.

Украйна: Задържането на консула ни в Русия е банална провокация

Украйна: Задържането на консула ни в Русия е банална провокация

Той е бил задържан за около час...

Украйна в събота направи "категоричен протест по отношение на незаконното задържане" на Сосонюк. Тя "напълно отрича обвиненията", повдигнати срещу него, каза Николенко.

Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви по-рано днес, че Русия е струпала над 150 000 военнослужещи по украинската граница и в анексирания полуостров Крим.

"Това е най-голямото руско военно разполагане на украинските граници досега", каза Борел пред журналисти след разговори с участието на украинския външен министър. Той отказа да разкрие източника на числото.

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация", предупреди той.

Украинската армия съобщи по-рано днес, че един украински войник е бил убит, а друг е бил ранен, след като позициите им са били атакувани с автоматични гранатомети.

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация"